Zoetermeer legt Sterigenics stil wegens uitstoot

Het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics is donderdagmiddag stilgelegd op last van de gemeente. Het reinigingsbedrijf heeft deze maand 'willens en wetens' opnieuw de milieunormen overtreden, nadat de gemeente in maart al een boete van vijftienduizend euro had geïnd. Volgens het gemeentebestuur is de maat nu vol.

In december werd bekend dat het bedrijf jarenlang een veel te hoge concentratie van het kankerverwekkende ethyleenoxide heeft uitgestoten. Vorige week bleek uit onafhankelijk onderzoek dat Sterigenics in 2002 ten onrechte een vergunning heeft gekregen. De laatste jaren werd nauwelijks meer gecontroleerd, waarbij de gemeente tekort is geschoten. Volgens het rapport is het 'onacceptabel' dat inwoners van Zoetermeer onaanvaardbare gezondheidsrisico's hebben gelopen.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een vergunning om per maand maximaal vijftien milligram ethyleenoxide uit te stoten. In juni was dat 16,7 milligram. Dat is weliswaar een lichte overtreding, maar met het bedrijf zijn duidelijke afspraken gemaakt over de normen. De overschrijding zorgt overigens niet voor gezondheidsklachten, verwacht de gemeente.

Het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, zou de poorten uiterlijk 31 december sluiten en per eind oktober stoppen met de productie.