Explosie bij brand in Rabobank-toren Utrecht

In het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht heeft zaterdagnacht een grote brand gewoed. Bij de brand in een van de twee 27 verdiepingen tellende torens heeft zich een explosie voorgedaan. Op dat moment waren er brandweerlieden in het gebouw, maar niemand raakte gewond, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand ontstond rond 02.00 uur op een van de bovenste verdiepingen van de 105 meter hoge toren. De brandweer bestrijdt het vuur via de tweede toren, omdat enkele verdiepingen in de andere toren mogelijk instabiel waren door de hitte. De brandweerlieden moesten daarvoor met alle brandslangen via de trap naar boven.

Rond 06.30 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven. De brand is bijna uit. Waar de brand precies is ontstaan is nog niet bekend, maar op het dak vond een explosie plaats. Vermoedelijk was dat een hoogspanningsinstallatie die ontplofte. Op het gebouw bevinden zich alle technische installaties.

Het was volgens de brandweer een hele klus om bluswater naar boven te krijgen. Daarvoor is enorme waterdruk nodig. Water en elektra in het aanbouw zijnde pand werken nog niet. Er wordt water uit het Merwedekanaal gepompt.

Bij de bestrijding van de brand werd overlegd met de constructeurs. De brandweer houdt er rekening mee dat de constructie van de brandende toren, die vanwege zijn vorm De Verrekijker wordt genoemd, deels is aangetast. De omgeving is ontruimd, ook omdat er bij de explosie brokstukken naar beneden kwamen.

De brandweer inspecteert het dak van het gebouw met een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten om te kijken hoe de installaties op het dak er aan toe zijn. Daarna gaan brandweerlieden het gebouw verder in om na te blussen en het gebouw te controleren.

Submitter:  Bron: Novum