'Protestactie tegen homogeweld zeer succesvol'

De protestactie tegen homofoob geweld die zondag plaatsvond bij het homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam was zeer succesvol. Dat zegt voorzitter van COC Amsterdam Dennis Boutkan. "Het was bijzonder druk, er waren wel duizend bezoekers."

De bijeenkomst was een initiatief van enkele slachtoffers en mensen die boos zijn over recente geweldsincidenten tegen homoseksuelen. Deze maand zouden al drie mensen slachtoffer van antihomogeweld zijn geworden. De 'typisch Amsterdamse verdraagzaamheid' zou voelbaar zijn in de stad.

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher hield een toespraak, waarin hij de homogemeenschap een hart onder de riem stak. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en wethouder diversiteit Andrée van Es waren van de partij. Daarnaast hield een slachtoffer een volgens Boutkan 'heel indrukwekkende' toespraak.

Agenten van het homonetwerk 'roze in blauw' waren vertegenwoordigd en ook korpschef Bernard Welten betuigde steun. Travestiet Dolly Bellefleur bracht een hit ten gehore, en aan het einde van de bijeenkomst werden roze ballonnen opgelaten.

Boutkan is tevreden over de bijeenkomst, maar wil dat het Openbaar Ministerie beter gaat communiceren over wat er gebeurt met daders en straffen. Hij denkt dat dat de aangiftebereidheid verhoogt en heeft binnenkort een gesprek over vervolgingscijfers met hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar. Momenteel hanteert het OM bij geweld tegen homo's een 25 procent zwaardere strafeis, maar dat is een beleidsmaatregel. Boutkan wil dat deze maatregel in speciale 'hatecrimewetgeving' wordt opgenomen.

Daarnaast vindt hij het noodzakelijk dat aan de bovenbouw van basisscholen meer voorlichting over dit onderwerp wordt gegeven. "Maar ook aan jongerenwerkers die werken met potentiële daders."