Piratenpartij furieus over staandehouding posterplakster

Dinsdagnacht is een Nijmeegse posterplakster voor de Piratenpartij door een agent en officier van justitie uit Arnhem staande gehouden. De agent stelde dat het 's nachts verboden zou zijn om aan te plakken, op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Arnhem.

Deze APV was uiteraard niet van toepassing in Nijmegen, en uit navraag bij politie Gelderland-Midden bleek zelfs dat er niets in de Arnhemse APV staat waaruit een dergelijk verbod blijkt.

De posterplakster in kwestie was al enkele uren aan het plakken, om vlak voor de verkiezingsdag haar overtuiging op anderen over te brengen. Op dat moment stelde de agent dat 'er 's nachts geen posters geplakt mochten worden'. De posters werden vervolgens in beslag genomen, en de officier vroeg om haar identificatie.

De plakster begreep niet waarom zij haar ID-kaart moest tonen, er kon immers geen overtredingsgrond worden gegeven. Hierop werd contact gezocht met het bureau van Nijmegen. Die moest aan de hand van de APV voor Nijmegen concluderen dat het nachtelijk plakken niet verboden was, waarna de posters terug zijn gegeven. De officier van justitie nam daarbij de rol van de Kiesraad over door te zeggen dat 'de naam Piratenpartij wel erg negatief klonk'.

"Het gaat woorden te buiten hoe dit gebeuren de gang van zaken rond de verkiezingen verstoort. Vrij campagne kunnen voeren is een onmiskenbaar grondrecht. Onbegrijpelijk dat een officier van justitie de wetten niet kent die democratie in Nederland mogelijk maken. Een transparante overheid betekent niet alleen informatie van de overheid online zetten, maar ook de overheid zélf bekend maken met haar eigen regels." aldus Ruud Poutsma, kandidaat voor de Piratenpartij.