Marokkanen overwegen aanklacht tegen ANWB-directeur

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) overweegt een klacht in te dienen bij het Meldpunt Discriminatie tegen ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom. Die zei dinsdag op een congres dat hij zijn vrouw liever niet laat meerijden met een taxi omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten. SMN is 'verontwaardigd en gegriefd', zo laat de organisatie weten.

SMN-voorzitter Faris Azarkan was zeer verbaasd over de uitspraak. "Dat geloof je toch niet? Een topman uit de wereld van maatschappelijke organisaties die zulke denigrerende en discriminerende uitspraken doet. Van Woerkom is goed de weg kwijt."

De directeur heeft spijt van zijn uitlating, meldde de ANWB donderdag in een verklaring. Hij zou niet de bedoeling hebben gehad 'chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen', maar wilde enkel in een reactie op een vraag vanuit het publiek 'het verschil in kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde stellen'.

De uitspraak zou voor flink wat opschudding hebben gezorgd op het congres. Veel toehoorders zouden ontsteld zijn geweest. De ANWB onthoudt zich van verder commentaar. De bond heeft ongeveer vier miljoen leden. Vooralsnog heeft de affaire de bond geen leden gekost.