Griekenland ontvangt deel miljardenlening

Griekenland heeft dinsdag 14,5 miljard euro aan noodleningen ontvangen van andere lidstaten van de Europese Unie. Hiermee kan Athene op de korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Een schuld van negen miljard euro moet woensdag worden afbetaald.

De leningen zijn onderdeel van een groter reddingsplan ter waarde van 110 miljard euro van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Met het plan moet voorkomen worden dat Griekenland bankroet gaat en de euro in zijn val meesleept. Vorige week ontving Athene al 5,5 miljard euro van het IMF.

Om de leningen te krijgen heeft de Griekse regering zware concessies moeten doen. In salarissen en pensioenen wordt gesneden en belastingen gaan omhoog. In reactie op de bezuinigingsmaatregelen hebben vakbonden de afgelopen maanden al veel stakingen georganiseerd, terwijl Athene vrijwel dagelijks het toneel is van demonstraties.

De regering werd maandag in verlegenheid gebracht toen de Griekse onderminister van toerisme, Angela Gerekou (51), aftrad omdat haar echtgenoot, een beroemde zanger en voormalige acteur, de belastingdienst nog miljoenen euro's schuldig is.