Eurolanden klaar voor Grieks reddingsplan

De eurolanden zijn klaar om Griekenland financieel te helpen. Dat hebben de Europese ministers van Financiën vandaag gezegd. De hulp zal waarschijnlijk bestaan uit bilaterale leningen, maar de ministers wilden geen details geven totdat ze op 25 en 26 maart een definitief besluit hebben genomen over het reddingsplan.

Jean-Claude Juncker, het hoofd van de groep Europese ministers van Financiën, zei dat Griekenland niet heeft gevraagd om financiële hulp, maar dat er snel actie zal worden ondernomen als een reddingsplan nodig blijkt te zijn.

De Grieken moeten dit jaar 54 miljard euro lenen, waarvan 20 miljard in april en mei, om een gat tussen de inkomsten en de uitgaven op te vullen. Over het geleende geld moeten de Grieken echter een hoog percentage rente betalen. Als de Grieken niet in staat zijn het geld te lenen, zullen de andere eurolanden moeten bijspringen.

"Als het nodig is, en ik denk nog steeds dat dat niet het geval is, dan kan er een overeenkomst worden bereikt in de eurozone over een gecoördineerde actie van de eurolanden en de Europese Commissie, waarbij bilaterale hulp zou kunnen worden verleend", aldus Juncker.

Het potentiële financiële risico dat aan een dergelijke reddingsoperatie kleeft is geen schending van een EU-verdrag dat verbiedt dat een land de schuld van een ander land op zich neemt. De voorwaarden voor de lening zouden erg strikt zijn en de rentepercentages waarschijnlijk erg hoog om het land 'aan te moedigen zo snel mogelijk naar de kapitaalmarkt terug te keren'.

De Griekse premier George Papandreou heeft de eurolanden gewaarschuwd dat hij naar het Internationaal Monetair Fonds stapt als de landen zich niet houden aan de vage belofte het land te helpen.