Aids belangrijkste doodsoorzaak vrouwen

Aids is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en ziekte onder vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 49 jaar. De VN-organisatie Unaids heeft gisteren een vijfjarenplan gelanceerd om dit tij te keren. Een belangrijk onderdeel van het plan vormt een campagne die beoogt geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. De zangeres Annie Lennox is het boegbeeld van de campagne.

Volgens Unaids-directeur Michel Sidibe is het merendeel van de huidige hiv-preventieprogramma's niet afgestemd op vrouwen en meisjes, terwijl aidsbesmetting juist onder vrouwen de afgelopen tien jaar dramatisch is toegenomen. Geweld tegen vrouwen -verkrachting en gedwongen prostitutie- vormt een van de hoofdoorzaken van de toename.

In Afrika ten zuiden van de Sahara is 60 procent van de hiv-patiënten vrouw. In zuidelijk Afrika hebben vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 24 jaar drie keer zo veel kans om met aids te worden geïnfecteerd als mannen van dezelfde leeftijd.

In Afrika worden ieder jaar vierhonderdduizend kinderen met hiv geboren, hetgeen betekent dat de moeders van die kinderen -vierhonderdduizend vrouwen in de vruchtbare leeftijd- niet op hiv waren gecontroleerd en er ook niet voor werden behandeld, zei Sidibe. Omdat daar verandering in moet komen komt Unaids met een vijfjarenplan. Het aantal hiv-besmettingen moet omlaag en er moeten specifiek op vrouwen gerichte preventie- en behandelingsprogramma's komen, aldus Sidibe.