Uitslag 1000 meter schaatsen heren

In Vancouver is de 1000 meter voor de mannen verreden. Shani Davis won zoals vele schaatskenners al wel hadden verwacht de 1000 meter. De Koreaanse Olympisch kampioen op de 500 meter Tae Bum Mo won het zilver en Chad Hedrick pakte de bronzen medaille voor Stefan Groothuis die als beste Nederlander op de vierde plek eindigde.

Het eerste opmerkelijke moment vond plaats in rit zeven. Keiichiro Nagashima en Dimitry Lobkov hoorden na het startschot van hun duizend meter een fluitje. Nagashima stopte direct met schaatsen terwijl de Rus Lobkov doorging en pas nadat hij 300 meter had geschaatst besloot hij ook het bijltje erbij neer te gooien. Opmerkelijk genoeg had de starter niet gefloten en zouden beide rijders dus klaar zijn met hun olympische 1000 meter. Gelukkig had de hoofdscheidsrechter een beetje menselijk gevoel en besloot dat beiden mochten herkansen na rit tien, dus voor de eerste dweilpauze.

Op het moment dat Matteo Anesi en Aleksandr Lebedev klaar stonden voor hun rit besloot de tijdwaarneming dat het wel weer genoeg was geweest voor vandaag en was daarmee verantwoordelijk voor opnieuw een vertraging van enkele minuten. Nadat ook de tijdwaarneming weer tot leven was gewekt, kon het duo alsnog van start. Beide rijders wisten niet te brengen wat er van ze verwacht werd en dat kwam natuurlijk ook deels door het oponthoud. De Italiaan Anesi eindigde in 1.11,51. De Rus eindigde in 1.12,78. In de daaropvolgende rit kwam Havard Bøkko aan de start. Hij moest het opnemen tegen Ki-Ho Lee. De Noor wist met 1.10,73 wel zijn tegenstander te verslaan (1.12,35), maar zette geenszins een scherpe tijd neer.

Nadat Samuel Schwarz (1.10,45) en Maciej Ustynowicz (1.12,10) waren gefinisht was het tijd voor de herkansing van Nagashima en Lobkov. Opnieuw zorgden problemen met de tijdwaarneming voor oponthoud op de Richmond Olympic Oval. Nadat ook deze troubles werden overwonnen konden beide schaatsters drie minuten later alsnog van start. Door het geniale beleid wat de organisatie in Vancouver voert, waren twee kanshebbers voor een podiumplaats volkomen kansloos voor de eindoverwinning. Al het gefaal resulteerde uiteindelijk in tijden die niet thuishoren op de cv's van beide rijders. De Rus won van Nagashima in 1.10,79 en de Japanner besloot zijn race naar 1.12,71 en was daarmee op dat moment één na laatste.

Nadat de dweil wel goed was verlopen verschenen Jeremy Wotherspoon en Aleksey Yesin op de baan. De Canadees Wotherspoon opende prima in 16,43. Ook zijn eerste volle ronde was goed, maar daarna kreeg Wotherspoon een klap en finishte in 1.10,35. Hij wist hiermee zeker dat hij geen medaille omgehangen zou krijgen. Tegenstander Yesin finishte een halve seconde later (1.10,81). Stefan Groothuis, door een aantal toch wel als favoriet genoemd, moest het in de twaalfde rit opnemen tegen de Amerikaan Nick Pearson. Groothuis had een goede springplank aan Pearson en wist na 1.09,45 de finishlijn te passeren. Voor de Nederlander vermoedelijk niet voldoende om zijn honger naar een medaille te stillen. Nick Pearson finishte na 1.09,79 en reed daarmee een prima kilometer.

Simon Kuipers kwam direct na Groothuis in actie en had Yevgeny Lalenkov als tegenstander geloot. Kuipers wist zijn tegenstander net voor te blijven maar de tijd van Groothuis wist hij niet te halen. Kuipers was 0,21 seconde langzamer dan zijn ploeggenoot en stelde daarmee misschien ook wel iets teleur. Lalenkov bereikte de finishlijn na 1.10,14 en reed daarmee een voor zijn doen een redelijke duizend meter. Opnieuw een Nederlander in actie. Jan Bos mocht het opnemen tegen de Amerikaan en tevens de houder van het baanrecord, Trevor Marsicano. Beide waren niet in staat om de tijd van Groothuis te breken. Marsicano won de rit en finishte in 1.10,11, Bos in 1.10,29.

Olympisch kampioen op de 500 meter Tae-Bum Mo mocht het in zijn race opnemen tegen Chad Hedrick. De Koreaan reed een prima race en was sneller dan Stefan Groothuis (1.09,12). Ook Hedrick was sneller dan Groothuis met 1.09,32. Met nog drie ritten te gaan kwamen de grote favorieten op het ijs. Kyou Hyuk Lee en Mika Poutala openden het grote favorietenbal. Beide stelden teleur, want vooral de slotronde was een drama. Poutala won het onderlinge duel in 1.09,85 en Lee finiste na 1.09,92. De grote lokale favoriet Denny Morrison kwam in actie tegen de laatste Nederlander Mark Tuitert. De Control-rijder opende prima, maar de eerste volle ronde was een te langzaam. In de slotfase wist Tuitert het verschil niet meer goed te maken en eindigde zelfs achter de tijd van Stefan Groothuis. Morrison wist zijn favorietenrol verder helemaal niet waar te maken en stelde teleur.

Shani Davis, de grote favoriet vooraf, kende een prima opening en een prima wedstrijd. De Amerikaan wist zijn gouden medaille van Turijn te prolongeren in een nieuw baanrecord 1.08,94. De Koreaan Mo won zilver en Davis' landgenoot Hedrick wist het brons voor de Nederlander Groothuis weg te kapen.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis Verenigde Staten 1.08,94
2 Tae-Bum Mo Zuid Korea 1.09,12
3 Chad Hedrick Verenigde Staten 1.09,32
4 Stefan Groothuis Nederland 1.09,45
5 Mark Tuitert Nederland 1.09,48
6 Simon Kuipers Nederland 1.09,65
7 Nick Pearson Verenigde Staten 1.09,79
8 Mika Poutala Finland 1.09,85
9 Kyou-Hyuk Lee Zuid Korea 1.09,92
10 Trevor Marsicano Verenigde Staten 1.10,11
12 Jan Bos Nederland 1.10,14