Oorzaak fataal ongeluk rodelaar 'niet eenduidig'

Er is geen eenduidige oorzaak voor het ongeluk dat tot de dood van rodelaar Nodar Kumaritashvili leidde. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de internationale rodelbond FIL. De 21-jarige Georgiër kwam aan de vooravond van de Olympische Spelen in Vancouver om het leven toen hij bij een trainingsrit op de olympische baan in Whistler uit de laatste bocht vloog en hard een stalen paal raakte.

De FIL concludeert dat "wat er met Nodar gebeurde een niet te voorzien fataal ongeluk" was. Secretaris-generaal Svein Romstad van de bond stelde vandaag dat er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen is. "Na een diepgaande analyse hebben we geconcludeerd dat er een complexe reeks gerelateerde gebeurtenissen waren die tot deze tragedie heeft geleid."

Wel is duidelijk dat de aanzet tot de gebeurtenissen in fouten van de rodelaar zelf lagen. "Nodar heeft fouten gemaakt tijdens de afdaling in bocht 15 en 16, die er uiteindelijk toe leidden dat hij uit de baan vloog." De FIL vindt overigens niet dat Kumaritashvili niet ervaren genoeg was om te starten. "Hij had het recht om te starten verdiend."

Na het ongeluk van Kumaritashvili werd het startpunt voor de rodelaars verlaagd om de snelheid terug te brengen. Ook bij het bobsleeën waren er de nodige problemen. Zowel bij de tweemansbob als bij de viermansbob sloegen er iedere run diverse sleeën om. De Nederlandse viermansbob besloot niet van start te gaan omdat ze het te gevaarlijk vonden.

Het rapport over de dood van Kumaritashvili werd op verzoek van het IOC geschreven en de FIL stuurt ook een kopie naar de lijkschouwer van de Canadese provincie British Columbia. Die kan nog een formeel onderzoek starten om uit te zoeken wie er verantwoordelijk is voor de dood van de Georgiër.

Uit het onderzoek volgen ook aanbevelingen om de baan in Sochi veiliger te maken. In die Russische plaats worden de winterspelen in 2014 georganiseerd. "De FIL zal doen wat het kan om een dergelijke tragedie in de toekomst te voorkomen."