Jeugdwerkloosheid flink opgelopen

De werkloosheid onder jongeren is hard opgelopen, met name bij de groep die zonder diploma van school komt. In het derde kwartaal van dit jaar zat 13,9 procent van de 15 tot 23-jarigen die geen onderwijs meer volgen werkloos thuis.

Dat is 5,6 procentpunt meer dan in dezelfde periode een jaar daarvoor. Van de jongeren zonder diploma is 20,9 procent werkloos, tweemaal zoveel als een jaar eerder.

Dit blijkt uit de rapportage 'Niet-werkende jongeren in crisistijd' die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepresenteerd. De werkloosheid onder jongeren stijgt veel harder dan onder 23- tot 65-jarigen. Van hen was in het derde kwartaal 4,2 procent werkloos, 1,3 procentpunt meer dan een jaar eerder.

Jongeren worden als eerste getroffen door een economische terugval, zei CBS-econoom Michiel Vergeer bij de presentatie van de cijfers. Zij zijn nieuwkomers op de arbeidsmarkt en hebben vaak een tijdelijk contract.

Gaat het slechter, dan worden die contracten vaak niet verlengd, aldus Vergeer. De schoolverlaters onder hen komen in een moeilijke periode op de arbeidsmarkt . "Waren er een jaar geleden nog 250.000 vacatures, nu zijn dat er half zoveel."