'Pak vliegtuig in plaats van auto'

Inwoners van Kazachstan moeten voor lange afstanden het vliegtuig pakken in plaats van de auto. Die opmerkelijke oproep deed de vicepremier van de voormalige Sovjet-republiek vandaag. Het gemiddelde maandinkomen in Kazachstan bedraagt omgerekend minder dan 400 euro per maand, waarbij moet worden aangetekend dat een groot aantal mensen nog veel minder te besteden heeft.

Kazachstan meet van oost naar west ongeveer 3000 kilometer en van noord naar zuid circa 1500 kilometer en is daarmee even groot als West-Europa. Het op acht na grootste land ter wereld telt ongeveer zestien miljoen inwoners. Een kleine elite profiteert van de miljardeninkomsten uit olie- en gaswinning. Deze politici en zakenmensen maken veel gebruik van het vliegtuig of de helikopter.

Vandaag maakte de regering nieuwe wetgeving bekend, waardoor vliegreizen goedkoper worden. "Met een auto 1000 kilometer rijden is een totaal anachronisme", meent vice-premier Oemirzak Sjoekejev. Hij wees erop dat een privévliegtuigje niet meer kost dan een jeep. "Ga naar een Afrikaans land en je ziet dat overal kleine landingsbanen liggen", aldus de bewindsman. "Als het nodig is, pakken ze een klein vliegtuigje om boodschappen te doen in een dorp in de omgeving."