Schaatsen: Uitslagen NK afstanden (1/11)

Vandaag werd voor de derde dag geschaatst tijdens de NK afstanden in Heerenveen. De heren kwamen vandaag uit op de 1.500 en 10.000 meter. De dames kwamen in actie op de 1.500 en 5.000 meter.


Heren
Rhian Ket is Nederlands kampioen geworden op de 1.500 meter. Zilver was er voor Mark Tuitert, terwijl het brons naar Stefan Groothuis ging. De top vijf werd vervolledigd door Remco Olde Heuvel en Erben Wennemars.

De eerste richttijd werd gezet door Kjeld Nuis (ploeg van Jac Orie) die een knappe 1.47:08 neerzette. Die tijd werd verbeterd door Remco Olde Heuvel die 1.46:69 neerzette, waarmee hij zich vorig jaar voor de WB-wedstrijden zou hebben geplaatst. Echter ging het nog een stuk rapper. De eerste die sneller gingen waren Rhian Ket, die met 1.45:89 een dik persoonlijk record reed. Ook Mark Tuitert was met 1:46:19 sneller dan Olde Heuvel.

Ket overleefde ook de rit tussen Erben Wennemars (1.46:88) en de Nederlands kampioen op de 1.000 meter, Stefan Groothuis die 1.46:39 klokte. De rijders uit de laatste rit, Sven Kramer (10e) en Sjoerd de Vries (21e), wisten evenmin aan de tijd van Ket te komen, waardoor hij zijn eerste afstandzege kon pakken. Tegenvallend verder was de tijd van Simon Kuipers, die met een 1.47:23 zich niet kon plaatsen voor de Wereldbekers.


Het koningsnummer, de 10 kilometer, was een prooi voor Sven Kramer. Hij heeft de teleurstelling van de 1.500 meter van zich af kunnen gooien. De Koning van het Nederlandse schaatsen wist vanmiddag opnieuw de titel te pakken op de tien kilometer tijdens het NK Afstanden.

Kramer reed een sterke race en was vanaf de vijfde ronde constant sneller dan de nummer twee, Bob de Jong. Kramer finishte in 13:04,95 en was daarmee ruim één seconde sneller dan Bob de Jong. Tegenstander van Kramer, Carl Verheijen, wist beslag te leggen op de derde plaats in een tijd van 13:11,81.

De verrassing van de tien kilometer is Arjen van der Kieft die voor Wouter Olde Heuvel de vierde plek bezet. Van der Kieft schaatste in 13:16,31 zijn persoonlijk beste tijd.

Dames
Annette Gerritsen pakte vandaag haar derde titel bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen. Na haar zeges op de 500 en de 1.000 meter, was ze vandaag verrassend ook de snelste op de 1.500 meter. De schaatsster van Team Orie, die zich dit seizoen voornamelijk op de kilometer wil richten, was na afloop van de 1.500 meter verrast door de winst.

"Dit was een hele mooie bonus op het weekeinde. Ik wilde hier gewoon lekker rijden en was dan ook verbaasd toen ik mijn tijd zag. Dit is wel een verrassing en doet zeker wonderen voor mijn zelfvertrouwen", aldus Gerritsen.

"Ik kan nu kiezen wat ik wel en niet ga doen de komende weken. Maar ik moet nu wel goede keuzes gaan maken. Ik ga binnenkort met Jac zitten om te kijken hoe wij het seizoen gaan invullen. Het is fijn om de 1.500 te rijden en het helpt mij ook op de duizend, maar ik moet mijzelf niet over de kop gaan jagen. In december moet ik natuurlijk ook nog goed zijn."


De zwaarste afstand bij de dames werd gewonnen door Renate Groenewold. Zij heeft haar Nederlandse titel op de 5.000 meter geprolongeerd. De rijdster van TVM versloeg in Heerenveen Moniek Kleinsman en Gretha Smit.


Vooraf was het veld sterk gedevalueerd door diverse afzeggingen. Ireen Wüst had voor het NK al gezegd de vijf kilometer niet te rijden. Verder zegden ook Paulien van Deutekom, Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis af, waardoor er nog maar tien rijdsters overbleven.

Moniek Kleinsman was de eerste die een tijd zette. Haar 7.17,23 bleek lange tijd onklopbaar. Dit mede doordat Gretha Smit, die bijna heel de rit sneller was dan Kleinsman, op het eind behoorlijk instortte en 7.19,18 op de klok zette.

De tijd van Kleinsman bleef tot de laatste rit staan. Al snel nam Renate Groenewold een voorsprong op het schema van Kleinsman en behield deze tot het eind, waardoor zij haar titel prolongeerde. Met 7.14,91 was ze wel tien seconden langzamer dan een jaar geleden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.
Submitter:  Bron: FOK!sport