Islanders ontslaan Sterling

De New York Islanders zijn het derde team in de NHL dat dit seizoen op zoek moet naar een nieuwe coach. Steve Sterling is door general manager Mike Milbury de laan uitgestuurd.

Na het ontslag van Ed Olczyk bij de Pittsburgh Penguins en het om gezondheidsredenen terugtreden van Larry Robinson bij de New Jersey Devils is Sterling dus de derde coach die zijn positie dient te verlaten. Dit was slechts zijn tweede seizoen bij de ploeg afkomstig van Long Island; het seizoen 2003-2004 was zijn eerste volledige seizoen achter de bank van de Newyorkers, nadat hij de eveneens ontslagen Peter Laviolette opvolgde. In dat seizoen bracht hij hen voor de derde maal op rij naar de playoffs, maar momenteel zijn de vooruitzichten voor de Islanders niet zo rooskleurig: 22 nederlagen tegen achttien overwinningen, een vierde plaats in de eigen divisie en een twaalfde stek in de Eastern conference, die vijftien ploegen telt.

De Islanders schijnen vooral last te hebben van de 'nieuwe NHL'. Alexei Yashin, de best betaalde speler van de Isles, werd behouden maar captain Mike Peca mocht vertrekken. Een exodus van verdedigers kon niet voldoende worden gecompenseerd en Yashin was niet de juiste persoon om het aanvoerdersinsigne van Peca over te nemen. Enkele goalies hebben ook al geklaagd dat de nieuwe regels hen fysiek minder beschermen, wat tot een stortvloed aan blessures onder goalies heeft geleid. Bij de Islanders zijn voormalig kandidaat-olympiër Rick DiPietro en veteraan Garth Snow beiden geblesseerd en stond daarom eerstejaars Wade Dubielewicz op doel tijdens de recente reeks nederlagen.

Milbury zou inmiddels gewend kunnen zijn aan het ontslaan van coaches. Sterling is de zesde in de negen jaar dat Milbury bij de Islanders is. Tweemaal eerder nam Milbury na een ontslag zelf plaats achter de bank maar dit keer zal assistent Brad Shaw voorlopig de honneurs waarnemen. Na het ontslag van Laviolette vermoedde de voormalig verdediger van de Boston Bruins dat het de laatste keer zou zijn; hij heeft eigenaren Charles Wang en Sanjay Kumar nog altijd geen serie-overwinning in de playoffs kunnen schenken. Het lijkt er echter op dat hun loyaliteit aan Milbury voorlopig nog niet verbruikt is. Sterling zal binnen de organisatie een andere rol krijgen. Voordat hij naar de Islanders kwam was hij al succesvol als coach van de Bridgeport Sound Tigers, het opleidingsteam van de Islanders dat uitkomt in de American Hockey League.