Peiling: Verdonk geen zetels meer

Trots op Nederland (TON), de politieke beweging van Rita Verdonk, verdwijnt uit de Tweede Kamer als er nu verkiezingen zouden zijn. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond komt Verdonk, die nu één Kamerzetel bezet, voor het eerst op nul zetels uit.

De PVV van Geert Wilders wint in de peiling een zetel en stijgt naar 28 zetels. Zij verdringt daarmee weer het CDA als de grootste partij. De PVV bezet op dit moment negen Kamerzetels. Het CDA, momenteel goed voor 41 zetels, valt een zetel terug op 27 zetels.

Ook de kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, zakt een zetel tot zes Kamerzetels. Dat zijn er evenveel als de partij nu heeft. De PvdA (in werkelijkheid goed voor 33 zetels) is stabiel op veertien zetels. De coalitie staat daarmee in de peiling op een dieptepunt van 47 Kamerzetels.

D66 kruipt verder omhoog. De partij zou 25 zetels winnen, een zetel meer dan vorige week, en daarmee de derde partij worden. De partij telt momenteel drie Kamerleden. Verder laat de peiling weinig verschuivingen zien. Het verschil tussen de grootste partij en nummer zeven (GroenLinks) is overigens nog maar vijftien zetels, een teken van de versnippering van het electoraat.