Actie voor 'vertrekkende Sinterklaas'

Het Sint Nicolaasgenootschap en de Nederlandse Vereniging voor Autisme willen dat de NPS niet alleen de intocht van Sinterklaas in beeld brengt, maar ook verslag doet van het vertrek van de goedheiligman. Met een duidelijke afsluiting van het sinterklaasfeest kan volgens hen veel onrust bij autistische kinderen worden voorkomen.

De organisaties steunen de actie Weg met Sinterklaas, die is opgezet door een moeder van twee autistische kinderen. Op de site van de actie schrijft ze dat kinderen met een autistische stoornis die afsluiting nodig hebben. "Wekenlang wordt aandacht besteed aan de aankomst via de Club van Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal. Maar geen seconde aan het vertrek. En dat terwijl kinderen met een autistische stoornis juist die afsluiting nodig hebben."

Volgens steunbetuigers aan de actie is een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal op 6 december waarin de Sint verdwijnt, een kleine moeite.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme pleit al langer voor een duidelijke afsluiting van Sinterklaas. Het Sint Nicolaasgenootschap wijst er daarnaast op dat oorspronkelijk ook de uittocht van Sinterklaas werd gevierd.

Een woordvoerder van de NPS noemt het idee bespreekbaar, maar zegt dat het dit jaar nog niet te realiseren is omdat de programmering al vastligt.


Actie voor 'vertrekkende Sinterklaas'  (foto: DAG)