Obama handhaaft terreurregels Bush

De regelgeving over de detentie van terreurverdachten blijft in stand. De Amerikaanse regering heeft besloten om de regels van de vorige regering-Bush niet te veranderen, ondanks beloftes van president Barack Obama. Hij kondigde eerder aan met een nieuwe wet te komen. Dat berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag.

De regering-Obama blijft zich verlaten op een resolutie van het Congres uit 2001, aldus anonieme overheidsfunctionarissen in de krant. Daarin staat onder meer dat de VS terreurdaden als oorlogshandelingen beschouwen die met militaire middelen moeten worden bestreden. Ook kan iedereen die van de Taliban of het terreurnetwerk al-Qaeda is of die op enige manier steunt, zonder vorm van proces jarenlang vastgehouden worden.

De huidige door de rechter getoetste detentiebevoegdheden zouden toereikend zijn om een aantal terreurverdachten voor onbepaalde tijd en zonder aanklacht vast te kunnen houden. Nieuwe wetgeving zou de bevoegdheden van de overheid uitbreiden en de rechtsstaat ondermijnen.

Obama handhaaft terreurregels Bush