Zelfmoorden na dood politicus India

Meer dan zestig mensen in India hebben zelfmoord gepleegd of zijn door shock omgekomen na het overlijden van een populaire politicus. Dat stellen verscheidene Indiase media vrijdag.

Premier Y.S. Rajasekhara Reddy (60) van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh kwam woensdag samen met vier anderen door een helikopterongeluk om het leven. Het helikopterwrak werd een dag later ontdekt op een heuvel in de jungle van de deelstaat.

"Reddy heeft zijn leven gewijd aan het volk, nu wijd ik mijn leven aan hem", schreef een jongeman in zijn afscheidsbrief voordat hij zichzelf vergiftigde. De zoon van de verongelukte politicus riep de bevolking op niet zulke extreme stappen te nemen. "Door dergelijke acties zal de ziel van mijn vader niet in vrede rusten", verklaarde Y.S Jagan Mohan Reddy, die zijn vader mogelijk opvolgt.

Tienduizenden belangstellenden bewezen 'YSR' vrijdag de laatste eer in een stadion in de stad Hyderabad. "Iedereen rouwt. Mensen gaan massaal de straat op, het stadion is vol", zei het politiehoofd van de deelstaat. Later op de dag krijgt de overleden premier, die christen was, een staatsbegrafenis in Pulivendula. Ook de Indiase premier Manmohan Singh is ingevlogen voor de plechtigheid.