Moslimpartij aast op zetels in Wilders' Venlo

In Venlo, de geboorteplaats van Geert Wilders, wil de Nederlandse Moslim Partij (NMP) deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Als de partij daar succesvol is, heeft de NMP het voornemen in meerdere steden mee te gaan doen.

Omdat de verkiezingen in Venlo al in november worden gehouden en in de meeste andere steden pas in maart 2010, ziet de NMP deze stad als 'proeftuin'. 

Uitgerekend Venlo, de geboortestad van PVV-leider Geert Wilders, moet eraan geloven: "Dit vormt een extra motivatie." zegt voorzitter Henny Kreeft in het Nederlands Dagblad.


Eerder zei Kreeft in een interview aan Steungroep Nieuwe Moslims: "De vraag is of deze goede man nog lang politiek zal bedrijven, daar er toch tegenwind gaat komen." 


Kreeft, in het verleden lid van Lijst Pim Fortuyn, is druk bezig om geschikte kandidaten voor de NMP te zoeken. "Deelname is voor 70 procent zeker."

In het programma van de partij staan 25 punten. Men wil onder andere de Israëlische aanslagen laten veroordelen door het Internationaal Gerechtshof, burqa’s en Islamitsch bankieren toestaan.

De NMP wil zich richten op gematigde moslims en sympathisanten uit diverse landen en taalgroepen. Kreeft, in de jaren negentig bekeerd tot de islam, denkt vooral kiezers weg te kunnen halen bij de PvdA en GroenLinks.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit!

Lees meer over de combinatie van religie en politiek.