Eis: 15 jaar Puttense moordzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de Puttense moordzaak vijftien jaar cel geëist tegen Ron P. voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. De jonge vrouw was 23 toen zij in januari 1994 werd gedood. Volgens het OM heeft P. de stewardess uit de Gelderse plaats Putten ‘als lustobject misbruikt’, toen hij haar verkrachtte en ombracht.

Officier van justitie M. Fröberg zette uiteen wat in de namiddag van 9 januari 1994 gebeurd moet zijn in de woning van Christels oma, waar de verkrachting en moord zijn gepleegd. P. heeft de jonge vrouw daar eerst gewurgd, vervolgens verkracht en ten slotte doodgestoken. Nadat ze bewusteloos was geraakt doordat haar keel werd dichtgedrukt, heeft Christel nauwelijks nog bewogen, stelt het OM op basis van bloedsporen en een onverstoorde spermadruppel op het bovenbeen van het slachtoffer.

Voor de aanwezigheid van zijn sperma heeft P. als verklaring gegeven dat de vrouw en hij negen of tien maanden voor haar dood een geheime seksuele relatie onderhielden. De aanklaagster deed dat af als ‘een kletsverhaal’. Het verbaast de officier niet dat P. kort na zijn aanhouding is gestopt met praten met de politie. ‘Hij wilde al die vragen niet beantwoorden omdat hij dat niet kon. Die hele relatie heeft namelijk nooit bestaan.’

P. werd pas op 20 mei 2008 aangehouden voor de moord op de stewardess. Twee mannen werden al eerder, naar later bleek ten onrechte, veroordeeld voor het misdrijf. Wilco Viets en Herman Dubois zaten hun volledige gevangenisstraf van tien jaar (zeven jaar effectief) uit, voordat ze in een herziene rechtszaak werden vrijgesproken. Beide mannen hebben een schadevergoeding gekregen voor de tijd die ze in de gevangenis hebben doorgebracht.