AEX 2,1 procent onderuit

De belangrijkste beursindex van Nederland, de AEX, sloot maandag 2,1 procent lager op 282,01 punten. Beurzen wereldwijd gingen onderuit na tegenvallende economische cijfers. Maandag werd bekend dat de Japanse economie weer groeide, maar economen hadden een hogere groei verwacht.

In China ging de Shanghai Index zelfs 5,8 procent onderuit. Er was daar vooral op de grondstofmarkt de nodige onrust, omdat de Chinezen wel veel staal inkopen, terwijl dat (nog) niet tot uitdrukking komt in de productiecijfers.

Op het gebied van financials was er opnieuw onrust. De Amerikaanse vastgoedbank Colonial Bank is failliet verklaard en werd gisteren onder curatele gesteld van enkele toezichthouders. 

De in Alabama gevestigde Colonial Bank heeft 25 miljard dollar onder beheer, en opereert voornamelijk op de markt voor projectontwikkelaars in Florida en Nevada. Het is het grootste bankroet in de financiële sector dit jaar in de VS. De bank heeft vergeefs geprobeerd om extra geld op de beurs op te halen. Justitie doet al geruime tijd onderzoek naar een mogelijke boekhoudfraude bij Colonial Bank.

In Amsterdam leden dan ook vooral financials onder koersdalingen. Bankverzekeraars SNS Reaal, Aegon en ING gingen 3,7 tot 5,4 procent onderuit. Winnaar van de dag was bouwer Heijmans, zonder duidelijke reden.