VS erkennen schuld aan burgerdoden Afghanistan

De Amerikaanse strijdkrachten hebben toegegeven dat zij burgers hebben gedood tijdens een operatie begin mei in het westen van Afghanistan. Bij de luchtaanvallen tegen radicaalislamitische Talibanrebellen in de provincie Farah kwamen zeker 26 Afghaanse burgers om het leven, aldus een verklaring gisteren.

Het is aannemelijk dat de burgers om het leven kwamen door procedurefouten bij de Amerikaanse troepen, stellen de strijdkrachten. Zij sluiten niet uit dat er meer doden zijn gevallen.

Het door de Amerikanen genoemde dodental is fors lager dan de schatting van de Afghaanse regering, die spreekt over 140 slachtoffers. Het zou dan de dodelijkste militaire actie voor Afghaanse burgers zijn sinds de geallieerde invasie in 2001. De Afghaanse regering wil dat er een einde komt aan de luchtaanvallen.

De Amerikanen benadrukken dat bombardementen een geschikt middel zijn om de vijand te vernietigen. De strijdkrachten beloofden onlangs hun procedures en tactieken te verbeteren om burgers zo veel mogelijk te sparen.