Nederlandse fototentoonstelling opent in New York

Dertien Nederlandse fotografen exposeren vanaf vandaag hun werk in het Museum of the City of New York. Ze kregen voor de tentoonstelling Dutch Seen: New York Herontdekt de opdracht mee met Nederlandse ogen de stad en zijn diversiteit, energie, tolerantie en handelsgeest te portretteren.

Met de tentoonstelling wordt gevierd dat 400 jaar geleden de Nederlanders Manhattan ontdekten en claimden.

De Amsterdamse fotografe Rineke Dijkstra heeft een Amerikaanse versie gemaakt van haar bekende serie over kwetsbare pubermeisjes op het strand. Erwin Olaf liet zich inspireren door vroeg twintigste eeuwse foto's van zwarte Amerikanen uit de middenklasse en maakte een serie gitzwarte portretten. Inez van Lamsweerde, die onder meer in New York woont, portretteerde bekende stadsgenoten, onder wie Lou Reed, Natalie Portman en Mickey Rourke.

Hendrik Kerstens maakte portretfoto's van zijn dochter, zijn muze, geïnspireerd op onder meer de schilderijen van Vermeer. In de foto's zijn New Yorkse details verwerkt, zoals een hoofdkapje dat gemaakt is van een servet van Kerstens' favoriete restaurant. Jaap Scheeren verdiepte zich in de vroege wortels van de stad en verwijst in zijn werk naar de beverbonthandel die veel Nederlandse kolonisten rijk heeft gemaakt.
Submitter:  Bron: ANP