'Vertraging aanleiding agressie OV'

De voornaamste aanleidingen voor agressie richting buschauffeurs zijn vertragingen en controles van vervoersbewijzen. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten nadat zij een inventarisatie onder buschauffeurs had gehouden.

Bijna driehonderd meldingen van schelden, spugen en fysiek geweld zijn de afgelopen tijd bij de bond binnengekomen. De chauffeurs ervaren de hulp en opvang van hun werkgevers als "gebrekkig". Tijdens incidenten was de verkeersleiding niet te bereiken, of werkten noodknoppen niet. "Ook de politie was vaak slecht bereikbaar of reageerde niet snel genoeg", zegt de vakbond.

Het verwijt aan het adres van de busbedrijven is dat zij het geweld tegen hun chauffeurs af doen als incidenten en een maatschappelijk probleem. "Ze weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van hun werknemers, de chauffeurs", aldus FNV Bondgenoten. De chauffeurs denken dat er aanzienlijk minder geweld voorkomt als de dienstregeling haalbaarder wordt, zodat bussen makkelijker op tijd kunnen rijden. "En er moet veel meer toezicht en controle komen op de bussen." Ook zou het schelen als er uniformiteit in kaartsoorten en tarieven komt.

Uit de provincie Noord-Brabant komen de meeste meldingen, namelijk 24,6 procent van het totaal. Daarna volgen Noord-Holland en Gelderland.

 

'Geweld in de bus door vertraging'
"Vertraging oorzaak geweld in bus"