[Update] Vliegtuig neergestort bij Schiphol

Er is een vliegtuig met 135 mensen aan boord gecrasht op Schiphol. Het Turkse toestel is gecrasht vlakbij landingsbaan vijf.

Er zouden 9 doden zijn gevallen en zeker 50 personen zijn gewond.

Update 10:53

Het vliegtuig is in meerdere stukken gebroken en vlakbij de A9 neergestort. Volgens ooggetuigen is er geen brand en komen er passagiers uit de brokstukken. 

Update 11:00 

Er zouden 135 mensen aan boord zijn geweest van het vliegtuig van Turkish Airways dat in Istanbul is opgestegen. Volgens ooggetuigen zijn er al ongeveer 40 mensen uit de wrakstukken.

Update 11:13

Talloze hulpverleners zijn ter plaatse. Er zijn meer dan 50 mensen gewond geraakt. Volgens verslaggevers is het aannemelijk dat er doden zijn gevallen. Schiphol is gesloten voor al het vliegverkeer.

Update: 11.30

Verscheidene media melden dat er zeker één dode is gevallen. Meerdere dodelijke slachtoffers worden nog niet uitgesloten. CNN meldt dat er tien doden zijn gevallen. Zeker 50 mensen zijn ongedeerd gebleven.

Er is weer gedeeltelijk vliegverkeer mogelijk op Schiphol. Inmiddels draait de hulpverlening op volle toeren. Meer dan 35 ambulances zouden ter plaatse zijn.

Update: 12.03

Een ooggetuige meldt tegenover de NOS: "Ik ben net getuige geweest van het neerstorten van het toestel. Dat was omstreeks 10.30 uur. Ik reed onder de aanvliegroute op de N232 vanaf Boesingeliede naar de N205. Het trok mijn aandacht, omdat het toestel zo raar in de lucht hing. Hij leek op z’n staart te gaan landen. Daarna volgde een, voor mijn gevoel, een te sterke correctie. De neus ging richting grond en het toestel verdween toen, voor mij achter het talud van de A9. Ik heb de auto nog even aan de kant gehad. Er was niets te horen of zien."

Er zijn verwarrende berichten over het aantal gewonden en eventuele doden. CNN meldde eerder al dat er tien doden zijn gevallen. De Turkse minister van transport sprak dit echter om 11.45 uur tegen. De NOS meldt zojuist dat er vier of vijf doden zijn gevallen.

Wachtende familieleden worden opgevangen in sportcomplex De Wildenhorstcomplex in Badhoevedorp, nabij de luchthaven. Daar is een ruimte voor hen ingericht. Om 13.30 uur vindt er een persconferentie plaats met de directeur van Schiphol en de burgemeester van Haarlemmermeer.

Update: 12.29

Volgens een verslaggever van 3FM zijn er zeker doden gevallen. Die is ter plaatse meldt dat er zeker vijf doden gevallen zijn. Volgens hem worden er op dit moment nog meerdere doden in bodybags uit het vliegtuig gehaald.

Update 12:42

Er zijn zo goed als zeker zeven doden gevallen. De NOS lieten beelden zien waarop bodybags te zien waren. Ook wordt er gesproken over 85 gewonden. 

Update 13:11 

De NOS meldt dat er tot nu toe negen doden zijn. Zes passagiers en drie doden in de cockpit. Vermoedelijk de twee piloten en de boordwerktuigkundige. 

Update 13:35

Een woordvoerder heeft zojuist bevestigd dat er negen doden zijn gevallen en dat er zeker 50 gewonden zijn. >Foto (c)ANP