Pedofielen makkelijk aan de slag bij jeugdclubs

Pedofielen die ooit veroordeeld zijn voor kindermisbruik komen makkelijk aan werk bij kinderkoren, jeugdtheaterscholen en andere culturele jeugdverenigingen. De verenigingen controleren het verleden van hun medewerkers niet of nauwelijks, blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van RTL Nieuws.

De zender deed onderzoek onder tientallen koren, jeugdclubs en -verenigingen naar aanleiding van een zaak in Roden. Zowel aan professionele krachten als aan vrijwilligers wordt zelden gevraagd naar een verklaring van goed gedrag, waarmee wordt aangetoond dat iemand geen strafblad heeft. Van de kinderkoren heeft 90 procent van de kinderkoren nooit naar zo'n verklaring gevraagd. Bij de jeugdtheaterscholen en - verenigingen gebeurde dit in 80 procent van de gevallen niet.

De sector pleit in een reactie voor een gedragscode. Directeur Tom de Rooij van Kunstfactor, het sectorinstituut voor de amateurkunst: "Ik denk dat het verstandig is om die verklaring omtrent het gedrag te eisen voor iedereen die met kinderen omgaat, of je nou professional of vrijwilliger bent. Daarmee kun je al een heleboel zaken voorkomen."