Ophef over Lego-terrorist

Het perfecte kerstcadeau én een mooie stunt. Dat moet het Amerikaanse bedrijf BrickArms gedacht hebben toen het een terrorist van lego op de markt bracht. Het verkoopt een Lego-figuurtje met de naam White Bandit, dat met zijn dikke baard, bomgordel en granaatwerper een soort Al Qaida-strijder voorstelt. Ander figuur in dezelfde lego-reeks: een SS-officier, inclusief nazi-insignes.

Een Britse moslimorganisatie heeft in The Sun al verbolgen gereageerd op de poppetjes. 'Dit verheerlijkt terrorisme; de makers zouden zich moeten schamen. Hoe kunnen we met z'n allen één front vormen tegen terrorisme, wanneer onze kinderen met dit soort figuurtjes spelen?'

De Deense speelgoedfabrikant Lego wordt wel vaker gebruikt - of zo u wilt: misbruikt - door derden. Zo baarde de Poolse kunstenaar Zbigniew Libera in de jaren '90 opzien met een concentratiekamp van Lego.

Het bedrijf Lego heeft overigens niet langer het alleenrecht op Legoblokjes. Het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat iedereen Lego mag maken, omdat bouwsteentjes geen beschermd merk kunnen zijn.


Ophef over Lego-terrorist  (foto: DAG)