Kamer verrast door volledige overname Fortis

Het gros van de Tweede Kamer is verrast door de overname van Fortis Nederland door de Nederlandse staat, die in het diepste geheim werd beklonken. Het CDA spreekt van een 'verstandig besluit'. "Het is in de eerste plaats een signaal van vertrouwen vanuit de Nederlandse staat richting Nederlandse spaarders, het bankwezen en de Nederlandse economie", zegt CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich.

Het kabinet nam afgelopen weekeinde al een aandeel van 49 procent in de Nederlandse tak van het concern. De Kamer sprak afgelopen week meermalen over die stap. Nu blijkt dat premier Jan Peter Balkenende (CDA), minister van Financiën Wouter Bos (PvdA en president van De Nederlandse Bank Nout Wellink sinds donderdagavond in het diepste geheim hebben onderhandeld over een volledige overname.

Kamerlid Paul Tang (PvdA) is 'weer verrast' door de actie van het kabinet. "Maar wie a zegt moet ook b zeggen", verwijst hij naar de eerdere interventie van het kabinet. "Ik hoop dat het meer kalmte zal brengen". VVD'er Frans Weekers heeft 'gemengde gevoelens' bij de 'heel vergaande maatregel'. De VVD is geen voorstander van nationalisaties. "Maar ik geef Bos nu het voordeel van de twijfel. Hij moet zijn werk kunnen doen als crisismanager. Wel hou ik veel vragen."

Dinsdag debatteerde de Kamer met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) over Fortis. Ook woensdag en donderdag kwam de overname uitvoering aan bod tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Die beschouwingen gaan gewoonlijk over het financiële beleid van het volgende jaar van het kabinet. De SP steunt de stap van het kabinet. SP-Kamerlid Ewout Irrgang pleitte afgelopen week al voor volledige overname. "Ik ben heel erg verbaasd. Blijkbaar is er tijdens de financiële beschouwingen een poppenkast opgevoerd." Alle partijen in de Kamer willen snel antwoorden op hun vragen. Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer volgende week met het kabinet over de overname.