Australiër overleeft aanval van haai

Een Australische zwemmer heeft zondag een aanval van een vijf meter lange haai overleefd. Het 37-jarige slachtoffer, Jason Cull, liep diepe wonden aan zijn linkerbeen op. Het strand van Middleton Beach in het zuidwesten van Australië werd na de aanval afgesloten.

Cull zei dat hij voorafgaand aan de aanval een schaduw zag, maar dacht dat die van een dolfijn was. Vanaf zijn ziekenhuisbed vertelde hij dat hij doorkreeg dat hem om een haai ging toen het beest tegen hem opbotste. "Ik stompte hem en toen greep hij me bij mijn been en trok me onder water", aldus Cull. "Ik herinner me dat ik achteruit onder water werd getrokken en dat ik op de tast zijn oog vond en erin prikte. Op dat moment liet hij me los."

Een vrouwelijke strandwacht schoot de zwemmer te hulp toen zij mensen op het strand in paniek zag raken. Zij zwom naar hem toe en wist het slachtoffer terug naar het strand te krijgen. Daar aangekomen bleek dat de haai een flinke hap uit zijn kuit had genomen. Na een operatie was zijn toestand echter stabiel.

In Australië vallen haaien gemiddeld vijftien keer per jaar een mens aan, een van de hoogste cijfers ter wereld. Toch kent doorgaans maar een van die aanvallen een dodelijke afloop. Vorige maand doodde een haai in Oost-Australië een 16-jarige surfer.