OM heeft 'veel meer' bewijs tegen Jesse R.

In de strafzaak tegen de vermeende professionele huurmoordenaar Jesse R. heeft het Openbaar Ministerie ''veel meer'' dan louter de verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la Serpe.

Het OM beschikt over verklaringen van een reeks getuigen die wijzen op betrokkenheid van de 39-jarige R. bij in elk geval vier liquidaties, zei officier van justitie Betty Wind vandaag op een voorbereidende rechtszitting.

Het OM onderzoekt bovendien nog de rol van R. bij een aantal andere misdrijven, aldus Wind. Welke zaken dat betreft, houdt justitie vooralsnog geheim.

R., die vorig jaar in Marokko werd gearresteerd en begin dit jaar aan Nederland werd uitgeleverd, liet dinsdag verstek gaan. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl (april 2006), Kees Houtman (november 2005), Djordje Ilic en Selim Hadziselimovic (april 1993) en Henie Shamel en Anne de Witte (mei 1993).

In 1994 en 1995 zat R. samen met La Serpe vast in de gevangenis in Utrecht. Toen zou R. zijn medegevangene hebben ingelicht over zijn werk als 'hitman' en 'moordmakelaar'. Hij zou onder meer hebben gezegd dat hij de moord op Shamel en De Witte heeft georganiseerd in opdracht van zijn 'peetvader', drugshandelaar Henk Orlando R..

Deze zit momenteel een lange celstraf in de Verenigde Staten uit wegens handel in xtc. De dubbele moord, gepleegd in Antwerpen, zou zijn uitgevoerd door Siegfried S. en Kenny R. S. zit daarvoor vast en zal in juni voor het eerst op een rechtszitting verschijnen. R. is inmiddels overleden.

Naast de verklaringen van  La Serpe  beschikt het OM over tal van andere aanwijzingen die R. in verband brengen met de dubbele moord in België. Ook in de andere zaken stapelt het bewijs tegen R. zich langzaam maar zeker op.