Eerste van reeks politiestakingen

Icoon PolitieMedewerkers van de politie in Zeeland beginnen woensdag om 7.00 uur de estafette van stakingen bij de regiopolitie. Alle politiebureaus in de regio gaan tot 13.00 uur dicht, alleen de noodhulp blijft intact. Later in de ochtend volgen de mensen van de politie Zaanstreek-Waterland.

Zij leggen tussen 10.00 uur en 16.00 uur het werk neer. Donderdag, vrijdag en volgende week nemen werknemers van andere regiokorpsen het stokje over. De werkonderbrekingen duren over het algemeen enkele uren.

De Nederlandse Politiebond NPB organiseerde de reeks werkonderbrekingen die eind januari uitmonden in landelijke stakingen, als de bonden en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) het niet eens worden over de cao. Leden van de vakbond ACP doen veelal mee met de stakingen.

De minister wil agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarisschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand. De vakbonden kunnen dat aanbod ook verruilen voor een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.

De NPB wil een loonsverhoging van 3,3 procent per jaar en tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen. De NPB wil ook een aanzienlijke verbetering van de vergoedingen voor avond- en piketdiensten. De vakbond ACP wil een structurele netto loonsverhoging van 200 euro per maand.


Als u naar rechts kijkt, ziet u de politiestakingen niet