Holleeder: Ik heb de waarheid gesproken

''De allerbeste verdediging is de waarheid.'' Met die woorden sloot Willem Holleeder vanmiddag het strafproces tegen hem af. Hij bedankte de rechtbank voor ''alle ruimte en vrijheid om vragen te beantwoorden''. Naar eigen zeggen heeft Holleeder al die vragen louter naar waarheid beantwoord.

Het laatste woord van 's lands bekendste, veronderstelde 'topcrimineel' nam hooguit twee minuten in beslag. Holleeder zei dat hij aanvankelijk niet van plan was te verklaren - in het maandenlange vooronderzoek, na zijn arrestatie in januari 2006, heeft hij nauwelijks iets losgelaten.

Hij zei blij te zijn dat hij dat tijdens het eigenlijke proces wel heeft gedaan, op advies van de rechtbank. Overigens heeft Holleeder zeker niet alle vragen willen beantwoorden. Hij gaf bij herhaling te kennen dat hij bij het geven van een antwoord anderen zou belasten en dat wilde hij voorkomen.

Eerder vanmiddag zei officier van justitie Koos Plooij dat Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Holleeder, ''schromelijk overdrijft'' met zijn stelling dat Holleeder ''allang is veroordeeld als de grootste boef van Nederland''. Met zijn bewering dat het de rechtbank eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt iets anders dan een veroordeling uit te spreken, gaat hij te ver. Daarmee speelt de raadsman ''zuiver op het gevoel'' en het ''neigt naar morele chantage'', aldus Plooij in een reactie op het pleidooi van Kuijpers en diens collega Renata Honig. Eerder deze maand had Plooij zijn eis al kenbaar gemaakt: 12 jaar celstraf.

De rechtbank hoopt op 21 december uitspraak te kunnen doen.