Bill Clinton op de bres voor Hillary

Icoon AmerikaMomenteel voert Bill Clinton campagne voor zijn vrouw en Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton. Gisteren wond de mateloos populaire oud-president het publiek op een plaatselijke Highschool in New Hampshire moeiteloos om zijn sigaar. Bill Clinton is de belangrijkste steunpilaar in de campagne van Hillary.

De oud-president prijst onder andere de plannen van zijn echtgenote voor een nationale gezondheidsverzekering, beter onderwijs en milieu. Hij uit zijn zorgen over de veiligheid van de Verenigde Staten: "Als we nu ergens moeten ingrijpen, hebben we geen manschappen. De crisis in het leger is zo groot dat we de reserves van de reserves moeten oproepen. Hillary zal ervoor zorgen dat we ons verantwoord terugtrekken uit Irak."

Clinton wijst er op dat hij in 2001 een begrotingsoverschot achterliet. "Nu lenen we miljarden van landen als China, Japan en zelfs Mexico. Hillary voert geen plan uit, zonder dat er geld voor is. Zo kunnen we Amerika er weer bovenop helpen."

Over zes weken zijn de eerste voorrondes van de presidentsverkiezingen. De voorrondes zijn krachtmetingen om de steun te peilen voor de verschillende kandidaten. Mochten de resultaten van de voorrondes tegenvallen trekken de betreffende kandidaten zich meestal uit de race om het presidentschap. De grootste partijen van de VS, de Republikeinse en Democratische Partij, komen dan uiteindelijk met één kandidaat aanzetten. Mogelijk doen er naast deze twee kandidaten ook nog onafhankelijke kandidaten een gooi naar het presidentschap.

De voornaamste kandidaten aan Democratische zijde zijn Hillary Clinton en Barack Obama. Bij de Republikeinen zijn voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani, acteur Fred Thompson en de libertarische Ron Paul de voornaamste kanshebbers om de race naar het Witte Huis te winnen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen over minder dan een jaar gehouden worden op 4 november 2008.


Bill Clinton