'Bananenboomklimmer' weg bij FC Brussels

De Congolese profvoetballer Zola Matumona heeft per direct zijn contract met FC Brussels verbroken. De voetballer die ook uitkomt voor het nationale team van Congo, doet dat vanwege de racistische en xenofobe uitlatingen van Brussels-voorzitter Johan Vermeersch. Die had deze week tijdens een spelersoverleg Matumona te kennen gegeven dat hij in een bananenboom kon klimmen om bananen te plukken.

Volgens de advocaat van de voetballer behoudt zijn cliënt zich alle recht op juridische actie en het eisen van schadevergoeding bij de club.

Voorzitter Vermeersch ontkende eerder deze week dat hij zich racistisch had uitgelaten. Volgens hem is hij juist een antiracist. ''Kijk maar naar de samenstelling van mijn ploeg. Dat is toch een multiculturele bende, niet?''

Overigens wordt het er voor Vermeersch niet beter op, want ook de hoofdsponsor van FC Brussels geeft er de brui aan. Automerk KIA Motors besloot het contract op te zeggen vanwege de racistische taal van de voorzitter.

Vermeersch is bij onze zuiderburen niet onomstreden. Zo werd de FC Brussels-voorzitter vorig jaar enige tijd uit zijn eigen stadion verbannen na een merkwaardige actie in Gent. Daar stoof hij tijdens een wedstrijd woedend het voetbalveld op, omdat hij het niet eens was met een beslissing van de scheidsrechter.