Islamitische sollicitant eist geld

Een moslim die weigert een hand te schudden sleept de gemeente Rotterdam voor de rechter. De 32-jarige Faizel Enait wil namelijk geld zien van de gemeente, omdat hij geen werk kreeg bij de dienst Sociale Zaken. De gemeentelijke dienst weigerde hem de baan aan te bieden, omdat Enait vanwege zijn geloofsovertuiging vrouwen geen hand mag geven.

De gemeente Rotterdam handelt volgens Enait in strijd met de wet gelijke behandeling. Ironisch genoeg wordt de man gesteund door S.O. Voogt. Deze advocaat nam het eerder op voor de SGP, toen deze conservatieve partij een proces aan de broek kreeg wegens het niet toelaten van vrouwen als volwaardig lid van de partij.

Enait wil nog niet vertellen hoeveel geld hij wil zien van de gemeente. "Maar", zo voegt hij eraan toe, "om het geld is mij het niet te doen. Ik erger mij aan de rechtsongelijkheid. Een christelijk-orthodoxe ambtenaar die weigert om homos te huwen, kan zonder problemen bij de gemeente Urk aan de slag. Voor orthodoxe moslims die weigeren anderen een hand te geven, gelden blijkbaar andere regels en dat vind ik zo krom als een hoepel."

De aanstaande rechtszaak volgt op een uitspraak van De Commissie Gelijke Behandeling. Deze stelde Enait eerder in het gelijk door te oordelen dat de sollicitant ten onrechte is afgewezen, en dat de dienst Sociale Zaken andere manieren had moeten onderzoeken om mensen respectvol te begroeten. Het college van burgemeester en wethouders blijft echter achter de beslissing van de dienst staan, en wordt daarin gesteund door de gemeenteraad. Enait kan dit niet begrijpen. "Veel moslimkiezers zullen teleurgesteld zijn in die zogenaamd progressieve partijen die in Rotterdam de verkiezingen wonnen."

Met dank aan Mowiek voor de submit.