FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 oktober 2007

Beelen en 538 wel degelijk in gesprek

Icoon RadioGiel Beelen en Radio 538 zijn wel degelijk in gesprek, zo gaf Beelen toe in De Wereld Draait Door. Ontkende 538 dinsdag nog in alle toonaarden, een dag later blijken de partijen toch in gesprek te zijn. Giel Beelen kan 1 miljoen euro per jaar gaan verdienen, al zei hij onlangs in Ranking the Stars dat hij zijn werk niet om het geld doet. Maar zo bekende Giel tegen Mathijs van Nieuwkerk: "Als de telefoon gaat dan pak ik natuurlijk wel op."

Welke uren Beelen eventueel moet gaan vullen vertelde hij niet. Waarschijnlijk wordt het de middag, waar Ruud de Wild eigenlijk hoort te zitten, ware het niet dat hij zich al twee maanden heeft ziekgemeld.

Of Beelen überhaupt wegmag van de VARA is niet bekend. De ochtendjock brak vorig jaar nog zijn contract open om zeker tot augustus 2008 de dag met een dansje te beginnen. Toen Jack Spijkerman onder zijn contract met de VARA wilde uitkomen haalde VARA-baas Vera Keur hem meteen van de zender. Of dat ook met Beelen zal gebeuren moet worden afgewacht.

(c) FOK!
Giel Beelen met peuk en cola in de 3FM studio.

Islamitische sollicitant eist geld

Een moslim die weigert een hand te schudden sleept de gemeente Rotterdam voor de rechter. De 32-jarige Faizel Enait wil namelijk geld zien van de gemeente, omdat hij geen werk kreeg bij de dienst Sociale Zaken. De gemeentelijke dienst weigerde hem de baan aan te bieden, omdat Enait vanwege zijn geloofsovertuiging vrouwen geen hand mag geven.

De gemeente Rotterdam handelt volgens Enait in strijd met de wet gelijke behandeling. Ironisch genoeg wordt de man gesteund door S.O. Voogt. Deze advocaat nam het eerder op voor de SGP, toen deze conservatieve partij een proces aan de broek kreeg wegens het niet toelaten van vrouwen als volwaardig lid van de partij.

Enait wil nog niet vertellen hoeveel geld hij wil zien van de gemeente. "Maar", zo voegt hij eraan toe, "om het geld is mij het niet te doen. Ik erger mij aan de rechtsongelijkheid. Een christelijk-orthodoxe ambtenaar die weigert om homos te huwen, kan zonder problemen bij de gemeente Urk aan de slag. Voor orthodoxe moslims die weigeren anderen een hand te geven, gelden blijkbaar andere regels en dat vind ik zo krom als een hoepel."

De aanstaande rechtszaak volgt op een uitspraak van De Commissie Gelijke Behandeling. Deze stelde Enait eerder in het gelijk door te oordelen dat de sollicitant ten onrechte is afgewezen, en dat de dienst Sociale Zaken andere manieren had moeten onderzoeken om mensen respectvol te begroeten. Het college van burgemeester en wethouders blijft echter achter de beslissing van de dienst staan, en wordt daarin gesteund door de gemeenteraad. Enait kan dit niet begrijpen. "Veel moslimkiezers zullen teleurgesteld zijn in die zogenaamd progressieve partijen die in Rotterdam de verkiezingen wonnen."

Met dank aan Mowiek voor de submit.

[upd] Referendum Utrecht faliekant mislukt

Vlag Utrecht Het is nog niet officieel, maar het lijkt erop dat het burgemeestersreferendum vandaag in Utrecht mislukt is. Om acht uur vanavond was pas tien tot twaalf procent van de kiezers komen opdagen, terwijl 30 procent nodig is om een geldige uitslag te geven. Onder die tien tot twaalf procent bevinden zich naar verwachting ook nog eens veel blancostemmers. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat tussen acht en negen uur vanavond nog 20 procent van de kiezers bij het stembureau langsgaat om het referendum alsnog geldig te maken.

Een van de redenen dat de kiezers niet warmliepen voor het referendum, is dat ze vonden dat ze te weinig keus hadden. Beide kandidaten waren namelijk PvdA'ers. Een andere reden om niet te stemmen is voor sommige mensen dat burgemeesters niet via referenda gekozen zouden moeten worden. PvdA-minister Ella Vogelaar, die in Utrecht woont, gaf dit als reden op om niet van haar stemrecht gebruik te maken.

In Nederland is het over het algemeen gebruikelijk dat burgemeesters op niet-democratische wijze benoemd worden. Een reden hiervoor is dat burgemeesters boven de partijen horen te staan en geen politiek beleid zouden moeten voeren en daarom geen kiezersmandaat moeten hebben. Iets vergelijkbaars geldt voor commissarissen van de koningin en natuurlijk voor het staatshoofd.

Vanavond om elf uur wordt de officiële uitslag bekend. Als het referendum inderdaad ongeldig blijkt, dan kiest morgen de gemeenteraad zelf wie de nieuwe burgemeester wordt.

Update 22.57 uur
Net berichtte het RTL Nieuws dat de opkomst inderdaad ver onder de vereiste 30 procent lag, namelijk op 9,39 procent. Hiermee is het referendum dus officieel mislukt. Aleid Wolfsen kreeg overigens ongeveer 60 procent van de stemmen, Ralf Pans 23 procent. De rest van de stemmen was blanco of ongeldig.

Landis in beroep tegen schorsing

Floyd Landis gaat bij het internationale sporttribunaal TAS in beroep tegen de schorsing van anderhalf jaar die hij in september kreeg opgelegd van een Amerikaanse arbitragecommissie.

Landis is van mening dat de procedures bij zijn positieve dopingtest niet goed zijn nageleefd. Behalve de schorsing moest hij zijn overwinning in de Tour de France inleveren. Oscar Perreiro Sio is inmiddels tot winnaar uitgeroepen. De procedure bij het TAS is de laatste beroepsmogelijkheid.

Drie bezoekers gevallen in kunstwerk

Drie mensen die vandaag een bezoek brachten aan het Londense museum Tate Modern zijn vandaag in de nieuwste attractie aldaar gevallen. Ze vielen in een 167 meter lange, en negentig centimeter diepe scheur in de grond. Deze scheur wordt door het museum als kunst beschouwd, en is een creatie van de Colombiaanse kunstenares Doris Salecedo.

De scheur is sinds gisteren in het museum te zien, en heeft nu dus al drie slachtoffers opgeleverd. Het museum, dat geen afzetting rond de barst heeft geplaatst, heeft verklaard dat niemand ernstig gewond is geraakt. Wel wordt er door het personeel en door borden gewaarschuwd voor de diepe spleet.

Het kunstproject staat volgens Salecedo symbool voor de kloof tussen Europa en de rest van de wereld. De barst heeft intussen al twaalfduizend nieuwsgierigen getrokken. Wie het ding ook wil bekijken, heeft nog tot zes april 2008 de tijd.


De kloof tussen kunst en kut is uiterst smal

Lubbers prijst werk Angelina Jolie

Actrice Angelina Jolie is volgens Ruud Lubbers goed op haar plek als ambassadrice voor de VN-organisatie Unhcr. Lubbers, die enkele jaren geleden de kost verdiende als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, maar zijn biezen kon pakken omdat hij niet van de vrouwtjes kon afblijven, zegt dat in het christelijke opinieblad X(ist) in Christ.

Naar aanleiding van haar rol in de film Beyond Borders, een film over vluchtelingen, besloot Jolie zelf iets te doen aan het vluchtelingenprobleem en sloot zich aan bij de Unhcr. "Angelina Jolie is een beroepsvrouw, die hoef je geen instructies te geven hoe met media en camera's om te gaan", zegt Lubbers. "Ze is puur natuur, iemand met grote overtuigingskracht."

Oud-premier Lubbers hekelt de cynische manier waarop media omgaan met het goede doelenwerk van Jolie. Het viel hem op dat 'al die gehaaide journalisten cynische vragen stelden' tijdens een persconferentie waarin de vrouw van Brad Pitt vertelde over haar reizen. "Maar de manier waarop zij vertelde over de vluchtelingenproblematiek en haar ervaringen... Ik zag die mannen en vrouwen hun zakdoeken tevoorschijn halen."


Lubbers is gek op mooie vrouwen, en Jolie is er een van


Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.

Meer duidelijkheid over tour-mode en art-style van Rock Band

Zoals de intro-trailer al aangaf zul je de weg op gaan in Rock Band. Je zult in de tour-mode beginnen in de 'hometown' die je aan kunt geven in de Character Creator. Als je voldoende hebt gespeeld, krijg je een busje waarmee je naar buursteden kunt rijden. Als je in die steden een fanbase op hebt weten te bouwen, krijg je een tourbus waarmee je de steden op hetzelfde continent aan kunt doen. Uiteindelijk zul je een vliegtuig krijgen, waarmee je de hele wereld kunt bezoeken.

Er zullen zeventien steden met in totaal 41 zalen zijn om je muzikale talent (of gebrek er aan) ten toon te spreiden. In eerste instantie wilde men echte zalen kopiëren in de game, maar ze kwamen er achter dat hierdoor de verschillende locaties te veel op elkaar gingen lijken. In plaats daarvan ging men op zoek naar kenmerkende elementen van de podia en extrapoleerden de designers dat naar de virtuele rock-arena's. Zo is de Bay City Theater in San Fransisco gebaseerd op The Fillmore. Omdat pracht van de zaal in The Fillmore niet genoeg tot z'n recht zou komen in de game, besloot men om Bay City Theater te baseren op de psychedelische posters die in de hallen van The Fillmore hangen.

De algehele art-style van de game is gebaseerd op de '70s-rock. Zo is het camera-werk in de game gebaseerd op de vroege videoclips van rock-songs. Dat waren opnames van verschillende concerten, waarvan de tofste stukjes aan elkaar geknipt waren.
Hierdoor is continuïteit van onderschikt belang geraakt, waardoor de beelden op het scherm gewoon tof zijn, zonder rekening te moeten houden met logica of natuurwetten. Je kan bijvoorbeeld een shot hebben van de zanger die back-to-back staat met de bassist, en een cut later diezelfde bassist bovenop de versterker zien staan.
Het gevoel van rock-video's komt ook terug in de camera-interactie. De virtuele bandleden zullen in de camera kijken, rock-moves uitvoeren en zelfs de camera schoppen of een kopstoot geven.

De podia, het publiek en de belichting zijn ook allemaal gebaseerd op de 70s, toen er nog geen laptops gebruikt werden voor rockshows. Dit gaf het geheel een authentieker gevoel.
Ook zullen de podia-attributen minder over-the-top zijn, maar dichter bij de werkelijkheid staan. Er zullen geen gigantische animatronics zoals in Guitar Hero voorkomen, maar wel lichtshows, pyrotechnics en videowalls. Alle apparatuur zal ook een authentieker gevoel hebben. Alles is gebaseerd op echte apparatuur en één versterker in Rock Band heeft net zoveel polygonen als een karakter uit Guitar Hero.

Een voorproefje van enkele zalen die je zult bezoeken:

Record-jackpot valt in Alkmaar

Icoon FinancieelDe Staatsloterij moet een recordbedrag naar een winnaar in Alkmaar of omgeving overmaken. De jackpot van 18,4 miljoen euro belastingvrij is de grootste uit de geschiedenis van de Staatsloterij. Het winnende lot was CX 096570.

Omdat de jackpot nog nooit zo groot was, ontstond de laatste week een run op Staatsloten. Er werden er ruim 4,4 miljoen verkocht. De lotenverkoop levert de Staat ruim 12,7 miljoen op.

Mega TV binnenkort beschibaar op Koreaanse PS3s

Sony kondigde dit jaar een TV tuner aan die op de PS3 gebruikt kon worden, en binnenkort zullen Koreaanse bezitters van een PS3 deze nieuwe feature kunnen gaan gebruiken. Sony Comuter Entertainment Korea heeft namelijk een deal met het Koreaanse KT gesloten. Hun digitale zender Mega TV zal voortaan ook via de PS3 in Full HD te bekijken zijn.







Deze dienst zal ook naar Nederland komen, wanneer en met welke partner is nog niet duidelijk.

Bin Laden-vuurwerk tijdens ramadan

Om het islamitische suikerfeest kracht bij te zetten, zal Osama Bin Laden samen met de Libanese zangeressen Hayfa Wehbé en Nancy Ajram de lucht in worden geschoten. Zij hebben namelijk hun naam verbonden aan krachtige vuurpijlen, die zullen worden afgeschoten om het einde van de ramadan te vieren.

Het uiterst explosieve vuurwerk is illegaal, en wordt op de gekste manieren Saudi-Arabië in gesmokkeld. Naar eigen zeggen heeft men sinds de start van de ramadan al grote hoeveelheden vuurwerk in beslag genomen en vernietigd. Zo werd enkele dagen geleden nog een man gearresteerd die een vrachtwagen vol zware knallers het land in wilde smokkelen.

Het afsteken van vuurwerk is een ware traditie in de olie- en woestijnrijke staat. De verkoop van de knallers en gillers is echter verboden. De autoriteiten zijn namelijk bang dat het vuurwerk tot grote ongelukken kan leiden.

'Jackson laat oppasmeisje met kanker stikken'

Icoon ShowbizzMichael Jackson ligt onder vuur, omdat hij het oppasmeisje van zijn kinderen in de steek zou hebben gelaten. Grace Rwaramba zorgt al jaren voor zijn kinderen, maar nu ze kanker heeft zou Jackson haar aan haar lot overlaten.

Vroeger leek het juist dat Michael en Grace elkaar graag mochten. "Ze is ziek en zou zijn spirituele, mentale en financiële steun kunnen gebruiken. Ik weet dat Michael Grace graag heeft, maar nu gedraagt hij zich als een kind. Hij zou haar tenminste even kunnen opbellen", aldus een bron aan de krant New York Daily News. Grace steunde Michael ook bij het proces over kindermisbruik.

Een woordvoerder van Michael Jackson ontkent het nieuws en beweert dat Grace niet zo ziek is en nog steeds het oppasmeisje van Michaels kinderen is. In september gingen nog geruchten dat Michael en Grace in Las Vegas getrouwd zouden zijn.

Bordeel gaat voetbalclub sponsoren

De Italiaanse voetbalclub Trentino, spelend in de vierde klasse, heeft een nieuwe sponsor. Op zich niet noemenswaardig, maar de sponsor betreft hier een bordeel. 'Casa Bianca' is er op de shirts te lezen, een Oostenrijks huis van plezier.

De vrouwelijke wethouder van Sport in Trentino, Iva Berasi, is niet blij met de nieuwe sponsor van de trots van de stad. "Ik kan er met mijn verstand niet bij dat de club een overeenkomst afsluit met een escortbureau", deelt een woedende Berasi de Italiaanse media mee. "Als ik me al verontwaardigd voel, kan het niet anders of andere vrouwen van de stad zullen er ook wel hun bedenkingen bij hebben. Ik kan alleen maar hopen dat het bestuur zich nog bedenkt."

Het bordeel, dat voor een bedrag van tienduizend euro met hun naam op de shirts mag staan, is gezeteld in het Oostenrijkse Innsbruck. De club, net over de grens met Italië, omschrijft zichzelf als een plek "wo die Lust zu Hause ist". Oftewel, een huis van plezier, waar alles mogelijk is wat men wil.

Of de dames, met exotische namen als Julienne, Anastasia, Tina of Romana ook elke zondag hun helden aan de kant van het veld staan aan te moedigen, is nog niet bekend. Wel bekend is dat als men met de dames zelf wil spelen, je na een uur al 430 euro lichter bent.


Blonde Helena met de nieuwe spelersbus

De dame van je keuze kun je hier uitzoeken

Gamemuziek uitgevoerd door orkest

In de onderstaande video kunnen jullie genieten van een symfonie orkest dat de tunes van een groot aantal verschillende games speelt.

Op de achtergrond zijn op een groot scherm de beelden van de bijbehorende spellen te zien. Helaas is de muziek niet altijd goed te horen, dankzij de enthousiaste reacties van het publiek.

Onder andere Tetris, Pong, Donkey Kong, Frogger en Zelda passeren de revue, herkennen jullie nog andere?


Video Games Orchestrated - Watch more free videos

Haase niet voorbij Seppi

Robin Haase is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de derde ronde van het ATP-toernooi in Moskou. De twintigjarige Nederlander ging vandaag met 5-7 en 3-6 onderuit tegen de Italiaan Andreas Seppi.

Seppi begon goed tegen Haase. De 23-jarige Italiaan liet zijn tegenstander na een 5-3 voorsprong echter terugkomen tot 5-5. Haase kreeg zelfs een breakpoint om 5-6 te maken, maar wist die niet te benutten. Toen hij vervolgens zijn eigen service en de set verloor, was het verzet van de Nederlander gebroken.

Feyenoordfan is weer teruggevonden

Icoon OpmerkelijkDe grijze Feyenoordpapegaai Bram is weer terug. De vogel die twee coupletten van 'Hand in hand in kameraden' fluit werd vorige maand gestolen uit een winkel aan de Teldersrode in Zoetermeer. Lindsey Hagemijer en Stephanie Freeze van dierenspeciaalzak Discus Mak kunnen hun geluk niet op nu ze hun papegaai weer terug hebben.

"Een meneer zag hem deze week ergens in de struiken zitten en heeft hem in een doos afgegeven aan medewerkers van de dierenambulance in Zoetermeer. Toen zij hoorden dat de papegaai het Feyenoordlied kon fluiten en zagen dat hij constant met zijn hoofd schudt, was het kwartje gauw gevallen", aldus Freeze.

Niemand weet hoe de Feyenoordfan in de struiken is terechtgekomen, maar de papegaai heeft het avontuur goed doorstaan. Hij is niet gewond, maar heeft wel last van stress en angst. Daarom wordt hij verwend met stukjes kaas en lekkere broodjes en hoeft hij zijn kooi niet in.

Met dank aan Ladylike en GSMboy voor de submit.

Hockeyster Agliotti scheurt kruisband

Marilyn Agliotti moet vrezen voor de Olympische Spelen in Peking. De Nederlandse hockey-international heeft de voorste kruisband van een knie gescheurd. Dat gebeurde anderhalve week geleden in het competitieduel van haar club Oranje Zwart tegen Kampong.

Een mri-scan heeft de aard van de blessure aan het licht gebracht. Op 7 november zal Agliotti geopereerd worden. Daarna zal de geboren Zuid-Afrikaanse waarschijnlijk zes maanden moeten revalideren. DE bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen, Marc Lammers, ziet nog mogelijkheden voor de aanvalster. "Het zal krap worden, maar ik ga er vanuit dat Marilyn op tijd fit is voor de Olympische Spelen."

iPhone al te koop in Nederland

Icoon TelecomVia de website van GSMtrack is sinds vandaag de iPhone van Apple te koop. Dit is maanden eerder dan de officiële verkoopdatum.

In Amerika is dit 'hebbedingetje' al sinds juli te koop. De verkoop in Nederland laat nog een tijdje op zich wachten wegens het gebruiksklaar maken van de software. Zonder deze aanpassingen kan er met de iPhone niet optimaal gewerkt worden.

Dennis Boerekamps, de bedrijfsleider van de webwinkel, heeft een hele partij iPhones op de kop getikt. Voor 189 euro is hij te koop in combinatie met een abonnement. "Als ik er 100 verkoop, zijn ze nog niet op.".
Met dank aan Mowiek voor de submit.

Balkenende: Máxima onzorgvuldig geciteerd

Icoon Politiek

De uitspraken die Máxima onlangs bij de presentatie van een raport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over integratie heeft gedaan zijn onvolledig geciteerd en uit hun context getrokken. Máxima heeft volgens Jan Peter Balkenende nooit gezegd dat "De Nederlandse identiteit niet bestaat".

Máxima heeft in veel genuanceerdere woorden gewezen op het feit dat de Nederlandse identiteit geen statisch begrip is. Balkenende heeft dit woensdag in de Tweede Kamer gezegd. De ophef over het optreden van Máxima beteurt Balkenende dan ook, en dat is voor een groot deel dan ook te wijten aan PVV-fractieleider Geert Wilders. Wilders noemde de uitspraken  "politiek correcte prietpraat" . Balkenende vindt dat Wilders daarmee geen recht deed aan haar uitspraken.

Doorgaans is Maxima niet op d'r mondje gevallen.

Wessels nipt onderuit tegen Dancevic

Peter Wessels heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van de Stockholm Open. De 29-jarige Nederlander verloor nipt van de Canadees Frank Dancevic: 1-6, 7-6 (7), 6-7 (6). In de beslissende tiebreak wist Wessels een matchpoint niet te benutten.

Wessels kwam vanmiddag tegen het Canadese servicekanon moeizaam op gang. De eerste leverde hij kansloos in, en in het tweede bedrijf kwam hij direct een break achter. Daarna knokte hij zich nog wel knap terug, maar na bijna twee uur spelen bleek de Canadees toch de sterkste van de twee.

AZ - Roda en Heracles - Groningen verplaatst

De KNVB heeft twee duels in Eredivisie verschoven. Het treffen tussen AZ en Roda JC en tussen Heracles Almelo en FC Groningen worden op een ander tijdstip gespeeld dan vooraf was gepland.

AZ - Roda JC wordt vanwege de Europese verplichtingen van AZ in plaats van zaterdag 22 december op zondag 23 december gespeeld. Door de verschuiving van dat duel wordt de wedstrijd Heracles Almelo - FC Groningen naar de zaterdagavond verschoven.

Frankrijk schaft doodstraf helemaal af

Icoon BuitenlandsVandaag heeft Frankrijk de doodstraf helemaal afgeschaft. Niet alleen buiten oorlogstijd maar ook in tijden van oorlog. Dit betekent dat Frankrijk protocol 13 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) vandaag heeft geratificeerd.

In februari vorig jaar ratificeerde Nederland dit protocol. De doodstraf wordt door dit protocol, onder alle omstandigheden, afgeschaft. Veertig van alle zevenenveertig landen die bij het EVRM zijn aangesloten hebben dit protocol ondertekend en geratificeerd. Onder andere Rusland en Azerbeidzjan hebben dit nog niet gedaan.

Top of Flop User's Choice: Andy McKee

We krijgen regelmatig tips binnen voor Top of Flop. Dat stellen we zeer op prijs! Er zitten vaak hele leuke video's tussen en daarom doen we op woensdag- en op vrijdagavond: Top of Flop User's Choice.

Jullie mogen hier helemaal zelf bepalen wat we ten gehore brengen.

Over de tip van Irakeez waren de meningen verdeeld: Bratisla Boys - Stash, Stash is onbeslist.

De tip van vanavond is van paultjuhhh:

"Check deze man !"

Pre-OKT volleybalsters in Eindhoven

Het pre-olympisch kwalificatietoernooi is door de Europese volleybalbond toegewezen aan Eindhoven.

Op het toernooi, dat van 7 tot 11 november wordt gehouden, verdient alleen de winnaar een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar in het Duitse Halle. Nederland zal het moeten gaan opnemen tegen Azerbeidzjan, Tsjechië, Oekraïne en Hongarije. De Nederlandse volleybalsters misten de snelste route naar de Spelen door slechts vijfde te worden op het EK. Alleen de beste 3 kregen een uitnodiging voor de World Cup (OKT1) in Japan, waar de eerste drie landen zich voor de Olympische Spelen plaatsen.

Begin mei is, opnieuw in Japan, de laatste mogelijkheid nog kwalificatie af te dwingen. Er doen acht teams mee, waarvan vier Aziatische. De beste vertegenwoordiger van Azië mag in ieder geval naar Peking, de drie overige olympische tickets gaan naar de hoogst geklasseerde landen. Plaatsing voor dat toernooi gaat op basis van de wereldranglijst.

Sigaret op terras niet taboe

Icoon Binnenlands

Vreemd genoeg wil de Minister van Volksgezondheid Ab Klink niet moeilijk doen over het omstreden rookverbod op terrassen. Wanneer er sprake is van een opening in een ruimte is er automatisch sprake van een buitenruimte. Er mag dan wél gerookt worden.

Dit zei de bewindsman vandaag in de Tweede Kamer. Deze heeft hem verweten dat er grote onduidelijkheid bestaat over het roken op terrassen. In het plan stond dat op overkapte en overdekte terrassen niet gerookt mag worden. De bond Koninklijke Horeca Nederland was bang dat Klink zijn beleid had aangescherpt.

Onduidelijkheid over het rookbeleid.

FOK!Blog Babe Battle #14

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Demi en in de rechterhoek een lieve Blondine! Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Demi vs Blondine

Van der Sar en Seedorf terug op veld

Edwin van der Sar en Clarence Seedorf hebben vandaag de veldtraining bij Oranje weer hervat. Gisteren, op de eerste dag van de voorbereiding van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië, ontbrak het duo nog.

Seedorf bleef toen uit voorzorg aan de kant, Van der Sar wegens een voetblessure. Beide voetballers trainden vanmiddag op een besloten oefensessie in De Kuip in Rotterdam individueel. Bijna de gehele selectie van bondscoach Marco van Basten was aanwezig in het stadion van Feyenoord. Alleen Maarten Stekelenburg onbrak wegens privé-omstandigheden. Hij sluit zich vanavond bij de groep aan.

Morgen zal de technische staf in overleg met de medische staf een beslissing nemen over de inzetbaarheid van de diverse spelers. Kew Jaliens, Hedwiges Maduro, Wilfred Bouma en Mario Melchiot trainden gisteren door "lichte ongemakken" nog apart van de rest van de selectie.

Assassin's Creed voor de feestdagen op de console

Één van de grote spellen die we dit jaar mogen verwachten van Ubisoft is Assassin’s Creed. En na lang wachten heeft Ubisoft eindelijk de release datum voor Assassin's Creed bekend gemaakt. Op 23 november kunnen zowel Xbox360 als Playstation 3 bezitters afreizen naar het midden oosten in de tijd van de Kruistocht der Koningen.

Eerder dit jaar verklaarde Tony Key, Ubisoft's vice president of marketing, dat Assassin’s Creed een hele belangrijke launch is voor Ubisoft. Volgens hem is het een spannende nieuwe franchise die iets geheel nieuws gaat brengen. Hij beschreef het als een echte “must-have” titel voor de feestdagen.

PC bezitters zullen helaas langer moeten wachten, de PC-versie zal pas in het eerste kwartaal van 2008 verschijnen.



Boogerd eindigt op 'zijn' Cauberg

Op 21 oktober, op zijn 'eigen' Cauberg, rijdt Michael Boogerd zijn laatste wedstrijd in ons land. Voor de 35-jarige Hagenaar, die stopt als wielrenner, is een erewedstrijd georganiseerd waaraan een twintigtal renners en oud-coureurs deelneemt. Onder de deelnemers wereldkampioen Paolo Bettini en ploegleider Erik Breukink.

De wedstrijd is vlak na de Ronde van Lombardije, de laatste officiële koers van Boogerd. Tom Boonen, Alex Zülle, Erik en Thomas Dekker en de Luxemburgers Frank en Andy Schleck hebben eveneens hun deelname toegezegd aan het evenement waar de renners in koppels zullen rijden.

Amsterdam in top bedrijfslocaties

Icoon EconomieAmsterdam is populair bij bedrijven. Onze hoofdstad staat weer in de top 5 van beste bedrijfslocaties in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Vorig jaar stond Amsterdam nog op de zesde plaats.

De stad blinkt vooral uit in transportverbindingen en door alle talen die de inwoners spreken. Verder maakte de stad het afgelopen jaar vooral vooruitgang met het aanbod van gekwalificeerd personeel en telecommunicatie.

Het dalen van Amsterdam op de lijst was voor de gemeente een van de redenen om de campagne 'I AMsterdam' te starten.

Londen staat net als voorgaande jaren op 1 in de lijst. Op 2 staat Parijs, gevolgd door Frankfurt en Barcelona. Londen heeft zijn voorsprong op Parijs verder uitgebouwd. Amsterdam is op de ranglijst Brussel gepasseerd.

Met dank aan static voor de submit.

Mauresmo onderuit in Moskou

Amélie Mauresmo is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Moskou. De 28-jarige Mauresmo, als zesde geplaatst, ging met 6-4, 3-6 en 4-6 onderuit tegen de Russische Vera Zvonareva.

De Française kent dit jaar een weinig gelukkig seizoen. Een aantal maanden stond ze buiten spel met een blessure. De voormalige nummer één op de wereldranglijst begon het seizoen als nummer drie van de wereld, maar staat inmiddels elfde.

Marco Borsato is om te huilen

Icoon MuziekMarco Borsato is de grootste tranentrekker onder luisteraars van Radio 2. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, dat in december 2006 is uitgevoerd. Op de vraag bij welke artiest de ondervraagde het laatst gehuild heeft werd het meest Marco Borsato genoemd. Als tweede eindigde Stef Bos en als derde U2.

Wanneer gevraagd werd bij welk liedje men het laatst huilde werd 'Papa' van Stef Bos het meest ingevuld. 'Avond' van Boudewijn de Groot en 'Geen kind meer' van Karin Bloemen eindigden op de tweede en derde plaats.

Onderzoeker Ad Vingerhoets noemt het opvallend dat vooral de relatie met de ouders voor tranen zorgde.

Met dank aan FdBeer voor de submit.

Stam vervangt Van der Wiel bij Jong Oranje

Ajacied Gregory van der Wiel heeft vandaag het trainingskamp van Jong Oranje in Lisse moeten verlaten. Van der Wiel kampt met een bovenbeenblessure en reist daarom niet mee naar Tallinn voor het EK-kwalificatieduel tegen Estland. Koen Stam is zijn vervanger.

Van der Wiel, die in de kwalificatiewedstrijden tegen Macedonië en Noorwegen in de basis startte, liep de blessure gisteren tijdens de training op.

'Jack Bauer' 48 dagen cel in

Icoon Misdaad Kiefer Sutherland, die in de serie 24 de antiterreurheld Jack Bauer speelt, moet nu zelf 48 dagen de cel in. Hij is door de rechter schuldig verklaard voor rijden onder invloed.

De acteur hoeft de 48 dagen niet achter elkaar uit te zitten. Hij zal de winterstop van de serie 24 gebruiken om de eerste 18 dagen uit te zitten. Daarna heeft hij tot 1 juli 2008 om de overige 30 dagen te brommen. Ook moet hij meedoen aan een 18-maanden-durende alcoholeducatieklas en wekelijks alcoholtherapiesessies volgen voor zes maanden.

"Ik ben erg teleurgesteld in mijzelf en heb spijt voor de teleurstelling en stress die dit heeft veroorzaakt bij mijn familie, vrienden en collega's bij 24 en 20th Century Fox", aldus de acteur. De televisiester werd vorige maand in Los Angeles aangehouden met een alcoholpromillage van 0,8 in zijn bloed. Ook in 2004 en 1993 werd hij al veroordeeld voor rijden met een slok op.

'Ajax polste Hiddink in de zomer'

Afgelopen zomer heeft Ajax contact gezocht met Guus Hiddink om hem te polsen voor een functie bij de Amsterdamse club.

De voorzitter van de Amsterdammers, John Jaakke, zou Hiddink hebben gevraagd wat zijn plannen waren na afloop van zijn contract bij de Russische voetbalbond in 2008. Hiddink zou toen nee tegen Jaakke hebben gezegd.

Hiddink, de huidige bondscoach van Rusland, zou hebben gezegd het goed naar zijn zin te hebben bij de Russische bond en om die reden wilde hij niet ingaan op een aanbieding van Ajax.

Buren zijn seksspelletjes beu

Icoon ShockingHij hijgt, kreunt en schreeuwt in de kelder van zijn huurappartement, waar hij homoseksuele mannen tegen betaling pleziert. Buurtbewoners en woningbouwvereniging Vestia zijn het zat, en hebben daarom een kort geding aangespannen om hem onmiddellijk het huis uit te krijgen.

De aantijgingen zijn geadresseerd aan het adres van de Hagenees Klaas de V. Al eerder werd hij om dezelfde redenen voor de kantonrechter gedaagd. Deze vond de klachten gegrond, maar liet in zijn uitspraak een mogelijkheid open voor De V. om tot de behandeling van het hoger beroep in zijn woning te blijven. "En dat kan wel twee jaar duren. In de tussentijd blijven de klachten over het gedrag van De V. maar binnenstromen", aldus advocaat R. de Mooij namens Vestia.

Zelf heeft De V. het wel naar zijn zin, in zijn huurappartement aan de Boekweitkamp in Den Haag. De bewering dat hij de woning heeft omgetoverd tot een soort hoerenhuis, ontkent hij stellig. "Dit is echt niet waar. Er zijn een paar mensen die de pik op mij hebben en die proberen me gewoon weg te pesten. Als ik uit mijn huis moet, ben ik alles kwijt", aldus de Hagenaar. Het commercieel exploiteren van de woning is volgens de afgesproken regels verboden.

De buren kregen gisteren ook de kans om hun zegje te doen. Een buurtbewoonster: "Hij schreeuwt en gilt zelfs diep in de nacht. Mijn dochtertje ligt dan te slapen en schrikt wakker. Bovendien lopen de hele dag maar mensen in en uit bij hem". Ook wijzen ze op Klaas' affiniteit met drugs. Volgens de gedaagde is dat iets uit het verleden, volgens de aanklagers iets dat tot op heden voortduurt.

De buurt werd vorig jaar eventjes verlost van haar kwelgeest. Klaas moest namelijk enkele maanden de gevangenis in, omdat hij een klagende buur over de balustrade had gegooid. Op 16 oktober vertelt de rechter hoe het nu verder moet.

Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.

Held Colombia weigert onder bondscoach te spelen

De Colombiaanse international Ivan Cordoba weigert nog langer onder bondscoach Jorge Luis Pinto uit te komen. Pinto heeft de verdediger van Internazionale desalniettemin opgeroepen voor de duels tegen Brazilië en Bolivia.

"Ik heb hem gebeld om te zeggen dat mijn positie niet is veranderd", aldus Cordoba die het gebrek aan vertrouwen van de bondscoach hekelt.

In 2001 vergaarde Cordoba in eigen land eeuwige roem nadat hij Colombia de Copa América bezorgde. In de finale versloegen de Colombianen, dankzij de winnende treffer van Cordoba, Mexico. Tijdens de laatste editie van de Copa América ging het echter mis: Cordoba en Pinto lagen meerdere malen met elkaar in de clinch.

Bouw WK-stadions 2010 op schema

De bouw van de stadions in Johannesburg en Kaapstad voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010 loopt op schema. Een inspectieteam van de FIFA concludeerde tijdens een bezoek aan de stadions in Durban en Port Elizabeth dat zelfs een staking van constructiewerkers de voortgang niet in gevaar gebracht heeft.

Onlangs lag het werk aan het Green Point stadion in Kaapstad ruim een week stil. Arbeiders staakten om een tegemoetkoming voor de reiskosten af te dwingen. Inmiddels zijn ze weer aan het werk. "De staking betekent niets, alles loopt nog volgens schema," aldus de leider van het inspectieteam.

[Update] Monster Hunter 3 naar de Wii

Capcom heeft aangekondigd dat de nieuwste Monster Hunter 3 naar de Wii komt. Monster Hunter is een game die vooral op de PSP erg goed verkocht in Japan en het doel in de game is een adventure waarin je een aantal quests moet doen om de titel 'Monster Hunter' te krijgen. Monster Hunter 3 was eerder aangekondigd voor de PS3. Of deze versie nog steeds komt is nog niet duidelijk.

Update 13:45u

Zojuist is bekend geworden dat Monster Hunter 3 exclusief voor Nintendo is. De eerder aangekondigde PS3 versie is dus komen te vervallen. De eerste screen van Monster Hunter:

Afschieten wilde zwijnen Veluwe mag

Icoon PolitiekDe provincie Gelderland kan de Faunabeheereenheid Veluwe ontheffing verlenen voor het afschieten van wilde zwijnen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, CDA,  maakte vanmiddag bekend dat zij het advies van het Faunafonds volgt.

Het Faunafonds stelt dat het aantal wilde zwijnen op de Veluwe dermate groot is dat het niet lukt om hun aantal binnen de perken te houden met alleen de zogenaamde lokmethode. Hierbij worden de dieren gelokt met voer en schieten jagers ze vervolgens af. Deze zomer zijn zo al 2350 dieren gedood, maar nu er volop eten in het bos is laten de zwijnen zich niet meer lokken met extra voer.

De zogeheten een-op-een-methode, waarbij op 40 hectare grond een jager en een drijver zijn toegestaan, mag daarom in dit geval, aldus het Faunafonds. Gelderland kan de ontheffing op zijn vroegst over twee weken afgeven, nadat het besluit van Verburg is gepubliceerd in de Staatscourant.

[Update] Wii Ware vanaf maart 2008

Oude bericht

De Virtual Console voor de Wii is op dit moment het walhalla voor de retro-gamer maar vanaf maart 2008 zullen we hiervoor ook nieuwe games kunnen downloaden. De Wii krijgt dus net als de PS3 en de Xbox 360 ook nieuwe games die je kunt downloaden voor een paar euro.

Voor deze Wii-Ware games zal waarschijnlijk een nieuw kanaal gelaunched worden. Welke games er gaan komen en hoeveel ze gaan kosten is nog niet bekend.

Update 9:45u

De eerste lijst met Wii Ware games is ondertussen ook bekend:

WiiWare Pokemon Ranch
WiiWare Dr Mario
WiiWare Mojipittan
WiiWare Star Soldier R

Daarnaast komt ook Square-Enix met een Final Fantasy Crystal Chronicles voor Wii Ware. Daarover later meer.

Update 13:40u

De eerste screens van Dr Mario, Pokemon Ranch en Puzzloop zijn vrijgegeven:

De volledige lijst met Wii Ware games:

Final Fantasy Crystal Chronicles: The Young King and the Promised Land from Square Enix
Pokemon Farm from Nintendo
Star Solider R from Hudson
Mojipittan Wii by Namco Bandai Games
Doctor Mario by Nintendo
JOYSOUND by Hudson/Nintendo
PLÄTTCHEN - twist 'n' paint by Bplus
Gravitronix by Medaverse Studios
Unknown Garage Games title by Garage Games
Eternity's Child by Luc Bernard.
Minna de Puzzloop by Mitchell
Rumored - Impossible Mission by System 3
Rumored - California Games by System 3
Rumored - Last Ninja by System 3

Marathontoppers mijden KNSB Cup

Als over anderhalve week de strijd om de Essent Cup van start gaat, laten de marathonschaatstoppers Jan Maarten Heideman en Ingmar Berga uit de DSB-ploeg de wedstrijden die meetellen voor de KNSB Cup schieten.

"Beide competities combineren is pittig, omdat je tussendoor bijna geen rust kunt pakken", aldus Nederlands kampioen Berga.

De andere sterke formaties in het peloton brengen zowel op zaterdagavond (KNSB Cup) als zondagochtend (Essent Cup) de sterkst mogelijke formatie aan het vertrek. Arjan Smit van Nefit betwijfelt wel of dat wel zo verstandig is. "Het is afwachten, omdat het allemaal nieuw is voor ons. Maar ik vraag me af hoe lang je die combinatie volhoudt. Ik kan me voorstellen dat ik na een paar weken toch een keuze moet maken". De ploegleider van Smit, Gerjan Woelders, sluit niet uit dat zijn kopmannen Cédric Michaud en Smit in de KNSB Cup krachten sparen voor de marathon op zondagochtend. Die laatste wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en is dus interessant voor de sponsoren. "De Essent Cup is ons belangrijkste doel."

Bertjan van der Veen van Time Out Sport zegt dat hij het geen enkel probleem vindt om het hele seizoen in beide competities uit te komen. "We moeten niet zeuren, maar rijden. In het verleden schaatsten we in de zesdaagse ook meerdere dagen achter elkaar, daar werd ik alleen maar sterker van. Twee marathons in een weekeinde zijn gemakkelijk te doen."

Celstraf geëist tegen 'banaan' slachtoffer

Kunnen we op FOK! ons nog de Helderse 'bananenbootaffaire' herinneren? Een zaak waarin een destijds 16-jarige jongen uit Den Helder op een vissersboot met een banaan was verkracht om hem te ontgroenen. Hetgeen ook op video werd opgenomen. Uit angst voor represailles durfde het slachtoffer het eerst niet te vertellen. De daders werden uiteindelijk veroordeeld tot een paar maanden cel en werkstraffen.

Wel die jongen, inmiddels 20 jaar, dreigt nu zelf voor lange tijd de cel in te draaien. Hij heeft namelijk op 6 mei 's nachts in een steegje bij Bar Gezellig te Den Helder een buiten urinerende cafébezoeker keihard van achteren op diens hoofd gemept met een honkbalknuppel. De wildplasser viel op de grond en kreeg toen nog enkele klappen. De man moest enkele snijwonden laten hechten.

Reden voor de mishandeling is volgens de dader dat de man hem al vier jaar lang pestte met het feit dat hij slachtoffer was van de bananenaffaire. Zo ook weer op de avond van 5 mei. Daarom had hij een knuppel verstopt naast het café en 's nachts wraak genomen.

De officier van justitie eiste gisteren tegen de 20-jarige Heldenaar 30 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar om een langdurige psychiatrische behandeling mogelijk te maken. Ook eiste hij tenuitvoerlegging van 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf die hem eerder waren opgelegd.

Medewerker Epic bezig met Thundercats film

Er zal waarschijnlijk niet zo snel een belletje rinkelen bij de naam Jerry O'Flaherty. Deze Epic medewerker was art director voor Unreal Tournament III, Gears of War en Command and Conquer. O'Flaherty gaat nu echter een uitstapje richting Hollywood maken als regisseur van de nieuwe Thundercats film.

Thundercats was een populaire cartoon in de jaren 80 en ging over buitenaardse mens-katten die in strijd waren met de tovenaar Mumm-Ra. De verfilming zal volledig in CG zijn en komt uit in 2010. Het plot zal gecentreerd zijn omtrent Lion-O's nieuwe leiderschap van de Thundercats.

Vitesse schiet dubbelrol De Mos af

Vitesse ziet niets in een dubbelrol van Aad de Mos. De coach van de Arnhemse club sprak gisteren zijn wens uit om naast het trainerschap ook de functie van manager voetbalzaken te ambiëren. Jan Streuer, die die positie momenteel bekleedt, vertrekt namelijk per 1 november naar Shakhtar Donetsk.

Paul van der Kraan, de algemeen directeur van Vitesse, heeft gezegd dat hij de twee functies niet wil laten bekleden door één iemand. Hij heeft al aangegeven ook extern op zoek te gaan naar een vervanger voor Streuer. De Mos wilde door beide banen te combineren de weg, die Streuer was ingeslagen, vervolgen. De Mos is bang dat Vitesse bij een nieuwe aanstelling weer een andere koers gaat varen.

Lichte meniscusbeschadiging voor Caluwé

De blessure die Tom Caluwé afgelopen weekend opliep in het competitieduel met VVV-Venlo (2-1 winst), lijkt mee te vallen.

Uit een MRI-scan is gebleken dat de Belg slechts een lichte beschadiging aan de meniscus heeft opgelopen. De middenvelder hoeft in ieder voorlopig geen operatie te ondergaan. Caluwé heeft nog wel vocht in zijn knie. De clubarts van Utrecht verwacht echter dat de Belg binnen een dag of vijf weer de oude is. "Anders gaan we op consult bij de orthopeed".

'Mest verboden op verjaardag burgemeester'

OpmerkelijkStel in een beleidsstuk dat aan een gemeenteraad wordt voorgelegd, staat dat het uitrijden van mest op de verjaardag van de burgemeester verboden wordt. Dan verwacht je dat daar de nodige vragen bij worden gesteld. Zo niet door de raad van het Brabantse Gilze en Rijen. Die wilden maandag gewoon doorgaan naar het volgende agendapunt.

Het was dat burgemeester René Roep (CDA) de raad zelf wees op deze merkwaardige regel in de beleidsnota. Een regel die Roep overigens zelf als 'grap' had toegevoegd om te testen of de gemeenteraadsleden de beleidsstukken wel nauwkeurig lezen.

De raadsleden konden de grap wel waarderen, melden de lokale media. Ze moesten er althans om lachen. De vraag rest of dat gebeurde als een boer met kiespijn.

Alonso verhoord in zaak-McLaren

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso is dinsdag in Modena meer dan twee uur verhoord in dé spionageaffaire rondom het team van McLaren-Mercedes. Hij werd opgeroepen als "getuige" en "persoon met kennis van de feiten" door het Italiaanse OM, zo meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

Alonso, die afgelopen zondag nog tweede werd in de Grand Prix van China, reisde in het diepste geheim af naar Modena. Hij hoopte zo buiten schot van journalisten en fotografen te blijven. De McLaren-coureur moest vragen beantwoorden over de e-mailcorrespondentie tussen hem en testrijder Pedro de la Rosa. Daaruit zou blijken dat niet alleen McLaren-ontwerper Mike Coughlan over vertrouwelijke informatie van Scuderia Ferrari beschikte.

Deze e-mails behoorden ook tot het bewijsmateriaal van de World Motor Sport Council, die eerder een fikse straf uitdeelde aan het team van McLaren: uitsluiting in het constructeurskampioenschap en een boete van 100 miljoen dollar (ca. 67 miljoen euro.)

McLaren Mercedes was al tijdens het weekend van de Grand Prix van Italië door vertegenwoordigers van het Italiaanse recht formeel gewaarschuwd dat zij onderwerp waren van onderzoek. Het Italiaanse Openbaar Ministerie doet ook onderzoek naar Nigel Stepney, voormalig medewerker van Ferrari. Stepney zou vertrouwelijke documenten van Ferrari hebben gelekt, maar ontkende eerder alle betrokkenheid.

Ex-werknemer met 'bomkoffer' bij NedCar

Icoon PolitieDe politie heeft vanochtend een ex-werknemer van autofabriek NedCar gearresteerd die zich bij de portiersloge van het bedrijf had gemeld met een 'bomkoffer'. Dat meldden woordvoerders van politie en NedCar.

Vlak voor 09.30 uur belde een medewerker van de beveiliging van NedCar in Born met de politie. Hij zei daarbij dat er iemand bij de hoofdloge stond die zei een koffer met een bom bij zich te hebben. De hoofdloge is een vrijstaand gebouw van de portiers op zo'n 30 meter afstand van de fabriek.

NedCar ontruimde onmiddellijk het aan de portiersloge grenzende deel van de fabriek. Ongeveer 150 werknemers moesten het bedrijf uit. Onderhandelaars van de politie slaagden er volgens de woordvoerder van NedCar in rond 10:45 uur de man te overmeesteren. Een deel van het bedrijf is nog steeds ontruimd in afwachting van de komst van het Explosieven Opruimingscommando (EOC).

De verdachte zei bij zijn aanhouding tegen de politie, dat er geen bom in zijn koffer zit, maar fotomateriaal. Om zeker te zijn heeft de politie toch het EOC ingeschakeld. De productie van Mitsubishi Colts is volgens NedCar gewoon doorgegaan.

Racen met pick-up in World of Warcraft

Racen met een Toyota Tacoma pick-up Truck in World of Warcraft en dan ook nog even een draak verslaan. Klinkt onwaarschijnlijk? Is het ook. Slimme marketingjongens van Toyota hebben echter wel een leuke reclame bedacht die zich afspeelt in World of Warcraft. Four wheel of fury FTW!

World of Warcraft is wereldwijd de meest populaire MMORPG die zich afspeelt in het Warcraft universum. Miljoenen mensen spelen deze game tegen en met elkaar in een eeuwig durende strijd tussen de Horde en de Alliance.

Zeer lage opkomst referendum Utrecht

Icoon VerkiezingenZoals verwacht is de opkomst bij het burgemeestersreferendum In Utrecht bedroevend laag. Vanochtend rond half elf had nog maar 2 procent van de Utrechters gestemd.

De inwoners van de Domstad kunnen zich in een referendum uitspreken over hun nieuwe burgemeester. De strijd gaat tussen Ralph Pans en Aleid Wolfsen. In Utrecht is veel kritiek op het referendum. Critici noemen het een wassen neus, wegens de beperkte keuze. Beide kandidaten zijn PvdA'er.

De gemeente Utrecht verwacht dat de opkomst van het burgemeestersreferendum woensdag onder de 30 procent blijft. Hierdoor zou de uitkomst ongeldig zijn. De raad zal dan zelf moeten beslissen welke van de twee PvdA-kandidaten de voorkeur heeft.

Met dank aan paultjuhhh voor de submit.

Column: Dat de beste moge winnen...

Over anderhalve week is de laatste race van 2007. Maar gelukkig zal het nog wel even duren voor het seizoen echt afgesloten kan worden. Want hoewel de spionagezaak nu eindelijk achter ons ligt, blijven er nog een paar andere zaakjes spelen. Welke zaken spelen er nog?

Als eerste hebben we op 12 oktober het beroep van Toro Rosso tegen de tijdstraf voor Liuzzi tijdens de Grand Prix van Japan. In geding is het enige punt van Spyker van 2007. Olav Mol schijnt te denken dat Toro Rosso het beroep zou kunnen laten vallen, aangezien het team in China zo veel punten heeft gescoord dat het ene extra punt van Japan irrelevant is. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Cadeautjes krijg je niet in de Formule 1, en zeker niet van de mensen die je al het hele jaar bedreigt, chanteert en aanklaagt.

Laten we vooral niet vergeten dat Spyker, ondanks de deal om de televisiegelden met Aguri en Toro Rosso te delen, de procedure om Aguri en Toro Rosso uit het kampioenschap te krijgen blijft doorzetten. Gisteren was de eerste hoorzitting bij de Kamer van Koophandel in Lausanne, en dat we nog een lange weg en vele instanties te gaan hebben voor we eindelijk zeker weten of de teams met de klantenchassis hun plaats in het constructeurskampioenschap mogen houden, dat is duidelijk.

Ondertussen sleept Williams Prodrive voor het Hof van Beroep van de FIA, om uit te vechten of de toelating van Prodrive tot het kampioenschap wel terecht is. Toen Prodrive besloot om mee te gaan doen in 2008, was iedereen er van overtuigd dat klantenchassis zouden zijn toegestaan. Door vertragingen in de besprekingen over het nieuwe Concorde Akkoord, lijkt het er nu op dat het huidige akkoord ook in 2008 nog van kracht zal zijn, waarmee de deelname van Prodrive mogelijk illegaal wordt. Tenzij er in de zaak Spyker vs. Aguri en Toro Rosso wordt besloten dat klantenchassis onder de huidige regels ook al toegestaan zijn, natuurlijk.

Verder zullen we de hele winter en een groot deel van volgend jaar nog wel updates krijgen over de rechterlijke zaak van Ferrari tegen Stepney, en alle schandalen die verder nog aan het licht zullen komen. Zullen er andere Ferrari medewerkers uit de school gaan klappen en de aantijgingen van Stepney dat Ferrari ook informatie over McLaren kreeg bevestigen? Wordt Ferrari dan ook de titel ontnomen? Kan McLaren aantonen dat Renault onderdelen gebruikte die in Paragon ontworpen zijn, en wat zal de straf van de FIA zijn? Wordt ook Renault uit het constucteurskampioenschap gezet? In het ergste geval komen we er ergens in januari of februari achter dat de uitslag van 2007 uiteindelijk toch als volgt zal zijn: BMW, Williams, Red Bull, Toyota, Honda, Spyker.

En nu we het toch weer eens over het spionageschandaal hebben – het zou nog wel eens kunnen dat daar nog twee extra rechtszaken uit voort komen. Sir Jacky Stewart – geridderd, drievoudig wereldkampioen en voormalig eigenaar van een winnend raceteam - had nogal wat kritiek op hoe de FIA was omgegaan met het team van McLaren. In ruil noemde Max Mosley de Schot een gecertificeerde idioot en iemand die door vrijwel iedereen in de paddock wordt uitgelachen. Advocaten aan beide zijden staan klaar om smaadzaken te beginnen. Hoeveel boete zou de FIA zichzelf kunnen opleggen voor reputatieschade aan de sport?

Jarenlang hebben we gezien hoe de rijders steeds minder belangrijk werden, en de kwaliteit van de auto steeds meer bepaalde wie er kampioen zou worden. Maar ook die tijd lijkt aan z'n einde te komen. Als het zo doorgaat wint in de toekomst niet het team met de beste auto, maar het team met de beste advocaten.

Ter Horst wil radicalen niet radicaal bestrijden

Guusje ter HorstMinister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt niet dat aanhangers van de radicaal-fundamentalistische islam politiek geïsoleerd moeten worden. De PvdA-bewindsvrouw liet dat gisteren aan de Tweede Kamer weten naar aanleiding van een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waaruit blijkt dat de aanhang van de radicale islam in Nederland toeneemt.

Het gaat niet om een gewelddadige maar wel om een ''zeer onverdraagzame en antidemocratische'' variant van de islam. Ter Horst meent echter dat pure repressie, het doelbewust creëren van vijandbeelden en het politiek isoleren niet de juiste manieren zijn om het islamitisch radicalisme te bestrijden. ''Polarisatie kan leiden tot radicalisering, wat op haar beurt kan leiden tot terrorisme en geweld'', aldus de minister aan de Kamer.

Ter Horst tekende wel aan dat de overheid ''compromisloos en op niet mis te verstane wijze'' zal blijven optreden tegen gebruik van geweld of het prediken daarvan. Anderzijds blijft zij zich echter inspannen om de sociale samenhang te verbeteren.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is het eens met haar minister. Het probleem moet volgens haar ''niet uitvergroot'' worden. ''We moeten uitkijken dat we niet alle moslims over één kam scheren.'' Een te harde aanpak leidt er naar de mening van Kuiken toe dat gematigde moslims zich van de Nederlandse samenleving afwenden. Overigens noemde zij het AIVD-rapport wel ''zorgelijk''.

Salafisme
Volgens de AIVD zijn in Nederland circa 20.000 tot 30.000 moslims ''in potentie'' kwetsbaar voor de onverdraagzame boodschap van het salafisme. Salafisten streven naar de terugkeer van de 'zuivere' islam uit de tijd van de profeet Mohammed. Salafistische predikers roepen meestal niet op tot geweld, maar de AIVD beschouwt de stroming toch als ongewenst. De boodschap is onverdraagzaam en werkt integratie tegen, aldus de dienst. Ze weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving en zijn voor het stichten van een islamitische staat.

De AIVD stelt dat er een harde kern is van vijftien à twintig salafistische predikers. Daarnaast zijn er nog eens twintig predikers in opleiding die door het land lezingen houden in dertig tot 35 moskeeën en jongerencentra.

'Van the Man' op FIFA-shortlist

Ruud van Nistelrooy is door de FIFA op de shortlist geplaatst voor de verkiezing van Speler van het Jaar. De spits van Real Madrid maakt deel uit van een lijst van dertig spelers.

Bondscoaches en aanvoerders van de bij de FIFA aangesloten landen kunnen uit de lijst van dertig spelers de beste speler kiezen. Op 17 december wordt op een gala in Zürich de winnaar bekend gemaakt. In 2006 werd de Italiaan Fabio Cannavaro verkozen tot speler van het jaar. Dit jaar is de verdediger ook weer genomineerd.

De complete shortlist is hier te bekijken in PDF-formaat.

TimeSplitters 4 officieel aangekondigd

De mannen van Free Radical Design zijn vooral bekend van GoldenEye op de N64 en de TimeSplitters-serie. Momenteel werken ze aan Haze, wederom een shooter, waarin een mysterieuze nectar een centrale rol zal vervullen. Ze zitten echter niet stil, want TimeSplitters zal een derde vervolg gaan krijgen. Op welke platforms de game zal verschijnen, is niet bekend.

" It's back! Featuring even more crazy characters, devastating weapons and heart pounding hot sweaty action. It's funny, it's frantic and it'll do things you've never seen before! No, not naked girls, even better than that! We can't tell you the details yet, the monkeys have a loaded banana pressed against our skull, but this game will take the first person shooter to gaming nirvana. Save the world or die laughing, Timesplitters 4 is coming to getcha!"

Dunga: "Alves moet er zeven maken"

SC Heerenveen-speler Afonso Alves is door zijn escapades een stuk minder populair geworden in Nederland, in Brazilië bejubelen ze hem. Zijn zeven treffers voor Heerenveen hebben inmiddels ook Zuid-Amerika bereikt.

Waar Ronaldinho normaal alle aandacht opeist staat nu Alves volop in schijnwerpers. Door zijn zeven doelpunten ziet bondscoach Dunga Alves wel zitten als goalgetter voor de komende WK-kwalificatieduels. "Ik wil dat hij er voor ons ook zeven maakt", grapt de coach. "Ik heb nooit aan hem getwijfeld, maar hij moet doorgaan met doelpunten maken, ook voor ons."

Voor Brazilië scoorde Alves onlangs zijn eerste doelpunt. In het oefenduel tegen Mexico maakte Alves in de 85ste minuut de 3-1 voor zijn geboorteland.

Asielzoekmeisje dreigt met zelfmoord

OpmerkelijkEen tiener uit Kosovo is het gesprek van de dag in Oostenrijk nadat ze in een brief en later in een video heeft gedreigd met zelfmoord als haar uitgezette familie niet terug mag naar Oostenrijk. De 15-jarige Arigona Zogaj, die ondergedoken zit, zegt in de video: ''Ik en mijn jongere broertjes en zusjes hebben niks gedaan. En nu sturen ze ons zomaar terug.''

Eind vorige maand werd vader Zogaj samen met zijn vrouw en vier van zijn kinderen door de Oostenrijkse politie gearresteerd. Arigona was niet thuis en ontsnapte zo aan de arrestatie. De Oostenrijkse regering ziet het Kosovaarse gezin niet als asielzoekers, maar als 'mensen die een beter leven zoeken'. Vader Zogaj kwam in mei 2001 illegaal naar Oostenrijk. Zijn gezin volgde later. Zij zouden mensensmokkelaars 8000 euro hebben betaald.


Renault dringt aan bij Alonso

Renault F1 heeft nog steeds niet haar rijders voor het volgend seizoen bevestigd, net als een aantal andere teams. Het team van Flavio Briatore wacht, zo is inmiddels wel duidelijk, nog steeds op Fernando Alonso. Om de Spanjaard over te halen is hij inmiddels uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe R28-bolide.

De R28 moet de huidige R27 volgend jaar gaan vervangen. Fernando Alonso heeft twee weken geleden tijdens de Grand Prix van Japan een meeting bijgewoond met Flavio Briatore en hoofd-engineer Pat Symonds. Tijdens die meeting heeft de Spanjaard alle details te horen gekregen over de nieuwe R28-bolide, de wagen waarmee Renault weer wereldkampioen wil worden.

Opvallend is dat na het gesprek de vrouw van Fernando Alonso, Raquel Rosario en Alonso's manager Luis Garcia de race hebben gevolgd in het motorhome van Renault. Het begint er op te lijken dat Alonso, nog in dienst van McLaren Mercedes, terugkeert naar zijn vorige werkgever.

CD: Ben Harper and The Innocent Criminals - Lifeline

Afgelopen jaar in de HMH had Ben Harper ook wel een 'Lifeline' kunnen gebruiken. Ergens halverwege de set kreeg hij zijn gitaar niet fatsoenlijk meer aan de praat en moest na minutenlang gefröbel en hulp van de PA overstappen op een ander exemplaar. Het publiek bleef echter geduldig en ondersteunend. Harper maakt het zijn publiek namelijk vaak zo aangenaam mogelijk en dus doet zo'n akkefietje er niet echt toe. Het publiek heeft qua albums ook weinig te klagen, zeker niet over de snelheid waarmee hij en zijn geroutineerde band deze de laatste jaren aflevert.

Boek: Stiltetijd - Marita van der Vyver

Het is de nachtmerrie van iedere ouder; je kind verliezen. Dit thema vormt de basis van het nieuwste boek van Marita van der Vyver, Stiltetijd. Hester en André Human wonen, samen met hun zoon Emile en dochtertje Manon, in Zuid-Afrika. Als op een dag Emile en Manon naar de winkel gaan om een ijsje te kopen, slaat het noodlot toe. De winkel wordt overvallen terwijl de kinderen binnen zijn. Bij deze overval wordt geschoten en Manon is hiervan het slachtoffer. Zij overlijdt ter plaatse. Het verlies van hun dochter maakt dat het gezin uiteindelijk besluit een jaar naar Frankrijk te gaan om daar hun eerder gekochte huis op te knappen. Wordt het een jaar van het verwezenlijken van hun droom of eerder een jaar om te rouwen? Het laatste lijkt meer voor de hand te liggen.

'Klink gaat verkoop paddo's verbieden'

Liefhebbers van hallucinerende paddestoelen zullen weer zelf in weilanden op zoek moeten naar kaalkopjes, want CDA-minister Ab Klink zal nog deze week beslissen dat de verkoop van paddo's verboden wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Volgens het AD neemt Klink het besluit op grond van een rapport van het RIVM over de risico's van paddo's. De bewindsman vervult daarmee de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, die een verbod wilde naar aanleiding van de dood van een 17-jarig Frans meisje. Die sprong in maart onder invloed van hallucinogene paddestoelen van een brug in de IJ-tunnel in Amsterdam.

De verkoop van gedroogde paddo's was al langer verboden, omdat het drogen werd gezien als een behandeling (drugsproductie). Verse paddo's vielen hier buiten. Klink zal nu dus ook de verkoop van verse paddo's gaan verbieden.

Klink overlegt volgens het AD overigens nog met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) of verse paddestoelen als harddrug onder de Opiumwet kunnen komen te vallen. De landelijke vereniging van smartshops waarschuwde eerder dat door een verbod op verse paddo's deze in het illegale circuit zullen terechtkomen ''met alle gevolgen van dien.''

Incidenten
Uit een rapport van de Amsterdamse GGD bleek eerder dat het aantal ernstige incidenten met paddo's de afgelopen jaren flink is gestegen. Vorig jaar moesten ambulances 128 keer uitrukken. In 2004 was dat nog 55 keer.

Buiten de dode Française waren er dit jaar onder meer de volgende incidenten: Een Fransman slachtte zijn hond af na het roken van wiet en eten van paddo's; Een toerist uit IJsland sprong uit een hotelraam na het eten van de geestverruimde zwam; Een 22-jarige Britse toerist draaide compleet door na het nuttigen van te veel paddo's en sloopte een deel van een hotel aan de Martelaarsgracht.

Aanvulling: De Franse hondenslachter bleek achteraf hoogstwaarschijnlijk geen paddo's te hebben gebruikt. Hij verkeerde in een psychose.

Met dank aan Hi_flyer voor de submit.

Prodrive-McLaren deal op losse schroeven

De onderhandelingen tussen McLaren Mercedes en Prodrive, het nieuwe F1-team van Dave Richards, lijken te zijn mislukt. Reden voor het mislukken kan worden gezocht in het ontbreken van een nieuw Concorde Agreement voor volgend seizoen. Afgelopen weekend meldde Martin Whitmarsh, technisch directeur van McLaren, aan het McLaren-personeel dat een deal niet meer nagestreefd wordt.

In het huidige Concorde Agreement, dat tot eind dit jaar loopt, is opgenomen dat teams geen gebruik mogen maken van klantenchassis. Aangezien er nog geen nieuwe overeenkomst is wordt er algemeen vanuit gegaan dat de huidige overeenkomst ook volgend seizoen zal gelden. Prodrive was van plan om volgend seizoen hun intrede in de F1 te doen met een door McLaren ontworpen en gebouwde bolide. Het ontbreken van een nieuw Concorde Agreement lijkt Prodrive nu de das om te doen.

Eerder deze week kwam Prodrive ook al in het nieuws toen bekend werd gemaakt dat het Hof van Beroep van de FIA een procedure aanspant omtrent de deelname van Prodrive in 2008. Deze procedure werd gestart naar aanleiding van vragen van sir Frank Williams, die de legaliteit van klantenchassis in twijfel trok. Prodrive zelf is nog altijd van mening dat de sportieve reglementen van 2008 hun deelname toestaan.

Afgelopen weekend liet McLaren-teambaas Ron Dennis nog weten geen deal te hebben met een klantenteam: "We hebben momenteel geen enkel contract met welk team dan ook. Zolang Prodrive geen zekerheid kan verschaffen over de legaliteit van hun inschrijving kan McLaren ook geen deal sluiten. Als een team in 2008 wil deelnemen aan het FIA wereldkampioenschap en zij geen zekerheid heeft of zij kan en mag deelnemen is dat een probleem van dat team, en zeker niet van McLaren."

Tijdens de Belgische GP onthulde Dave Richard, teambaas van Prodrive, dat een deal voor de levering van auto’s en motoren beklonken was, alhoewel de naam van McLaren hierbij niet specifiek genoemd werd. "We zijn er uit. Er zijn echter veel discussiepunten over de legaliteit van het Concorde Agreement. De discussiepunten zullen zo snel mogelijk opgelost moeten worden."

Ondanks de berichten van Whitmarsh en Dennis hoopt Prodrive nog altijd een deal met de Britse renstal te kunnen beklinken, zo meld een bron binnen het team. Mocht dat niet lukken is het team van Renault favoriet om het klantenchassis te leveren. Ook dit is echter afhankelijk van de legaliteit van het Concorde Agreement.

Sonic in Smash Bros Brawl

Eindelijk is het dan zover! Mario en Sonic kunnen in een echte game tegen elkaar knokken. Nintendo heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat Sonic in de nieuwe Super Smash Bros. game zit.

Sonic is niet het eerste niet-Nintendo personage dat in Brawl zit, ook Solid Snake maakt zijn opwachting. Super Smash Bros Brawl komt op 24 januari 2008 uit in Japan en zal niet veel later ook in Europa verschijnen.

Update

Een nieuwe trailer met daarin Sonic:

Online Final Fantasy RPG voor de Wii

Square Enix heeft aangekondigd dat ze ook voor Wii Ware gaan ontwikkelen. De eerste game van de RPG-makers uit Japan zal een deel zijn in de Final Fantasy Crystal Chronicles-reeks zijn. De game krijgt als subtitel The Little King and the Country of Promise.

The Little King and the Country of Promise zal vanaf maart 2008 te downloaden zijn in Japan en 1500 Wii Points kosten (15 euro).

De Wii zal naast The Little King and the Country of Promise ook nog gewoon de al geplande Final Fantasy Crystal Chronicles (Crystal Bearers) krijgen. Deze game zal singleplayer georienteerd zijn en gewoon op disc uitkomen.

Vijf jongeren vast mislukte aanslag moskee Haarlem

Icoon MisdaadIn verband met een mislukte brandbomaanslag op de Turkse moskee aan de Prins Bernhardlaan in Haarlem heeft de politie Kennemerland vijf personen aangehouden. Het gaat om Haarlemse jongeren van tussen de 16 en 21 jaar oud.

De verdachten, twee jongens van 18 jaar, één jongen van 17 jaar en twee meisjes van 16 en 21 jaar, worden er van verdacht in de nacht van 21 op 22 juli molotovcocktails te hebben gegooid naar de moskee. Die belandden tegen de achtergevel en zetten alleen wat struiken in brand.

Hij vijftal zit momenteel in de politiecel. Onderzocht wordt wat hun beweegredenen zijn en of ze nog meer misdaden gepleegd hebben. De mislukte brandbomaanslag was namelijk al de tweede keer in korte tijd dat de moskee het doelwit werd van vernielingen. Vrijdagnacht 13 juli werden er ruiten ingegooid en bekladdingen aangericht met onder meer hakenkruizen en white power-tekens. Die nacht was ook de Marokkaanse moskee aan het Spijkerboorpad doelwit van vandalen.

Levenslang voor Argentijnse 'martelpriester'

Icoon BuitenlandsIn Argentinië is een voormalige hulppriester vandaag tot levenlang veroordeeld voor misdaden tijdens de militaire dictatuur (1976-1983). De man, Christian von Wernich, was betrokken bij ontvoeringen, folteringen en moorden.

Hij was de eerste geestelijke die zich voor zijn rol tijdens de zogenoemde 'vuile oorlog' moest verantwoorden. Tijdens de Argentijnse dictatuur zijn zo'n 30.000 mensen vermoord of verdwenen.

De 69-jarige Von Wernich, de zoon van immigranten uit Duitsland, was geestelijk verzorger bij de politie van Buenos Aires. Hij probeerde als biechtvader politieke gevangenen te overreden om te bekennen. Ook keek hij in de geheime gevangenenkampen toe bij folteringen.

Von Wernich is schuldig bevonden van medeplichtigheid aan zeven moorden, 31 gevallen van marteling en 42 ontvoeringen. Buiten het gerechtsgebouw in La Plata, 60 kilometer ten zuiden van Buenos Aires, vierden honderden nabestaanden feest na de bekendmaking van het vonnis.

Von Wernich zelf ontkende tijdens de rechtszaak alles, volgens hem zijn de getuigen door de duivel bezeten.

Tuinhuisje op wielen

Toen ik een tijdje geleden op een beurs deze caravan voor het eerst zag kon ik alleen maar kijken met een blik van WTF is dit nu weer, iemand heeft een tuinhuisje gekocht bij de lokale bouwmarkt en er een paar wielen ondergezet. Maar tot mijn verbazing bleek het geen doe het zelf project te zijn maar kun je jezelf voor 17.000 euro de trotse eigenaar noemen van deze ehmmmm aparte caravan... 

Wereld staat stil bij doodstraf

Icoon AlgemeenDe mensenrechtenorganisatie Amnesty International doet woensdag op de internationale dag tegen de doodstraf een oproep aan regeringen om een wereldwijd moratorium op de doodstraf te steunen.

Polen heeft kortgeleden deelname van de Europese Unie aan deze dag tegen de doodstraf geblokkeerd. Het land eiste dat in de verklaring tegen de doodstraf die de lidstaten op 10 oktober wilden aannemen, ook het "recht op leven" zou worden opgenomen. Het katholieke Polen doelt daarmee op een verbod op abortus en euthanasie.

Weblogs kabinetsleden aan banden

Icoon PolitiekKabinetsleden mogen hun weblogs niet meer gebruiken voor partijpolitieke doeleinden of voor 'persoonlijke imagebuilding'. Dat staat in een kabinetsnotitie waarover RTL Nieuws zegt te beschikken.

Ministers en staatssecretarissen mogen op hun weblog alleen nog maar schrijven over hun eigen beleidsterrein. De teksten moeten bovendien in lijn zijn met het kabinetsbeleid. De notitie wordt aanstaande vrijdag in het kabinet besproken.

Adriaanse staat open voor Ajax

Co Adriaanse staat open voor een terugkeer bij Ajax. Dat laat de trainer weten in een nog uit te zenden reportage van de NOS. Verslaggevers van de NOS zijn op dit moment in Qatar voor het maken van een reportage over de club Al-Sadd.

Door het vertrek van Henk ten Cate moet Ajax op zoek nieuwe trainer. Tot aan het einde van het seizoen zal Adrie Koster het eerste elftal gaan leiden. Adriaanse leidt sinds eind augustus het het eerste elftal van Al-Sadd na clubs als Feyenoord en FC Utrecht te hebben geweigerd.

Ajax-voorzitter John Jaakke vertelde onlangs nog stellig in het NOS-programma Studio Voetbal dat Adriaanse geen optie is om Ten Cate op te volgen. Adriaanse was in het seizoen 2000/2001 hoofdtrainer bij Ajax. Na hevige kritiek moest Adriaanse, ondanks de koppositie in de eredivisie, vertrekken uit Amsterdam. Volgens eigen zeggen niet vanwege de prestaties, maar een hetze van zijn tegenstanders en de media was volgens Adriaanse de oorzaak van zijn ontslag.

Manhunt

Dinsdag 9 oktober 2007. In het kader van de mythevorming rond Willem Holleeder is de dood van Bram Zeegers natuurlijk prachtig. Aangezien Willem toch tijd over heeft, doet hij er goed aan zelf het boek maar te schrijven en de filmrechten nog even niet te verkopen. De kans dat het NFI nog iets ontdekt bij het onderzoeken van het lijk van Zeegers is niet heel groot, dus dat helpt ook weer verder om de mythe in stand te houden. Tenzij iemand er toch in slaagt de vriendin van Zeegers aan het praten te krijgen.

Voor Holleeder zelf is het allemaal niet meer van belang. Deze rechtzaak sleept zich nog wel even voort en het moet toch zelfs in Nederland mogelijk zijn om er een veroordeling van een jaar of drie uit te slepen. Met zijn kennelijke levensverwachting van twee jaar is dat dan dus verder wel opgelost.

Verder nog wat? Eh ja, FOK!frontpage krijgt concurrentie, Ed Nijpels naar bedrijfsleven en wederom geen nieuws over Maddie.

Ohw ja, en voor de mensen die erop zitten te wachten, Manhunt 2 is wederom afgekeurd. Wie niet snapt waarom kan even op 'Lees verder' klikken voor een Manhunt 2 filmpje.

FIFA-experiment met arbiters op doellijn

Tijdens het WK voor clubteams, in december in Japan, gaat de FIFA experimenteren met twee extra scheidsrechters die alleen de doelmond in de gaten houden. In de aanloop naar het toernooi zal worden bepaald waar deze assistent-arbiters komen te staan en wat hun rol precies zal zijn.

De strategische commissie van de wereldvoetbalbond besloot dat gisteren tijdens een vergadering in Zürich, op aanbeveling van UEFA-voorzitter Michel Platini. Eerder werd al bekend dat tijdens het toernooi in Japan een bal met een chip erin zal worden getest die "meldt" dat de bal de doellijn geheel is gepasseerd.

De Biasi nieuwe trainer Levante

Giovanni De Biasi wordt de nieuwe trainer van Levante UD. De Spaanse club heeft een mondeling akkoord bereikt met de Italiaan, die de ontslagen Abel Resino González opvolgt.

Levante, dat nog op de eerste competitiezege van dit seizoen wacht, bezet de laatste plaats in de Primera División. De club heeft Riga Mustapha en Shota Arveladze in dienst.

De Biasi werd vorig seizoen met Torino zestiende in de Serie A.

Utrecht stemt voor nieuwe burgemeester

Icoon BinnenlandsUtrechters gaan vandaag naar de stembus. Zij kunnen zich in een referendum uitspreken over hun nieuwe burgemeester. De strijd gaat tussen Ralph Pans en Aleid Wolfsen.

Pans wil van de Domstad een mooi, gezond, veilig en sociaal Utrecht maken. Pans wil burgemeester van héél Utrecht worden. In zijn campagne legde hij de nadruk op zijn bestuurlijke ervaring. Hij is nu voorzitter dan de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wolfsen, momenteel Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer voor de PvdA, legt de nadruk op openbare orde, veiligheid en prioriteitstelling van problemen. Hij wil dat in overleg doen met de bewoners van de wijken.

In Utrecht is veel kritiek op het referendum. Critici noemen het een wassen neus, wegens de beperkte keuze. Beide kandidaten zijn PvdA'er. De gemeente Utrecht verwacht dat de opkomst van het burgemeestersreferendum woensdag onder de 30 procent blijft. Hierdoor zou de uitkomst ongeldig zijn. De raad zal dan zelf moeten beslissen welke van de twee PvdA-kandidaten de voorkeur heeft.

Promotie-/degradatieduels terug in Bundesliga

De promotie-/degradatieduels keren terug in het Duitse profvoetbal. De 36 clubs uit de twee Bundesliga's zijn dat overeengekomen tijdens een vergadering in Frankfurt am Main.

Vanaf het seizoen 2008/2009 degraderen enkel de laatste twee in plaats van drie ploegen rechtstreeks uit de Bundesliga. Vanaf volgend seizoen zal de nummer zestien een tweekamp aangaan met de nummer drie uit de Tweede Bundesliga. Hetzelfde model treedt in werking tussen de Tweede Bundesliga en de nog te vormen derde profdivisie.

Advocaat ziet AZ als favoriet

Volgens Dick Advocaat is AZ de grote favoriet in poule A van de Uefa Cup.

"In mijn ogen is AZ de uitgesproken favoriet om als eerste in de groep te eindigen", aldus de Haagse oefenmeester van Zenit St. Petersburg. Advocaat verwacht dat zijn team samen met het Engelse Everton, het Duitse FC Nürnberg en het Griekse Larissa om de twee overgebleven tickets voor de volgende ronde zal strijden.

Advocaat zegt verder dat de teams in groep A elkaar qua kwaliteit weinig ontlopen. "Maar hoe lastiger de poule, des te aantrekkelijk de wedstrijden zijn om de volgende ronde te bereiken. Wij hebben echter geen slechte kansen om door te gaan. Hoewel we het zwaar krijgen met de Uefa Cup en het resterende programma in de competitie, denk ik dat we het wel gaan redden."

In de groepsfase van de Uefa Cup speelt elke ploeg speelt twee thuis- en twee uitwedstrijden. De eerste drie ploegen in elke poule gaan door naar de volgende ronde.

Dejagah weigert te spelen tegen Jong Israël

Askhan Dejagah weigert met Jong Duitsland te spelen tegen Jong Israël. In het kader van EK-kwalificatie nemen de twee landen het aankomende vrijdag in Tel Aviv tegen elkaar op.

Dejagah komt uit voor Duitsland, maar is geboren in Iran. Omdat Iran het bestaansrecht van de Israëlische staat niet erkent, heeft de speler van VfL Wolfsburg de Duitse bond gevraagd hem terug te trekken uit de selectie. "Ik doe dat uit respect voor mijn familie", aldus Dejagah.

Vanuit Joodse kringen is woedend gereageerd op het voorval. De voorzitter van de Centrale Joodse Raad, Charlotte Knobloch, is van mening dat de aanvaller nooit meer mag worden uitgenodigd voor de nationale ploeg. "Ik ken de politieke problemen, maar ik had gehoopt en verwacht dat een jeugdinternational uit sportieve overwegingen tot een andere beslissing was gekomen", aldus bondscoach Joachim Löw.

Iraniër Vahid Hashemian liet drie jaar geleden een Champions Leagueduel tussen Bayern München en Maccabi Tel Aviv schieten. Al is het nooit bewezen, toen werd aangenomen dat hij dat uit politieke redenen deed.

Livorno ontslaat trainer Orsi

Livorno heeft gisteren trainer Fernando Orsi ontslagen wegens de slechte resultaten. De ploeg uit de Serie A, dat moeilijk scoort sinds het vertrek van international Cristiano Lucarelli naar Sjachtar Donetsk, staat onderaan in de competitie met twee punten uit zeven duels.

"Eigenlijk verdiende Orsi het niet de zak te krijgen, maar de supporters zijn teleurgesteld en de moeizame competitiestart heeft zijn weerslag op de coach en de spelers”, lichtte voorzitter Aldo Spinelli zijn besluit toe.

DVD: Little Children

De Amerikaanse suburbs, de bekende buitenwijken, vormen de set voor de film Little Children. Deze suburbs zijn toevluchtsoorden voor de hogere en middenklasse. Zij hopen hier geluk, vrede en veiligheid te vinden. Maar wat zo aan de oppervlakte ideaal lijkt, heeft in het echte leven vaak allerlei dramatische ondertonen. En dat maakt het een perfect onderwerp voor een film, zo moet regisseur Todd Field gedacht hebben. De basis voor deze film is het gelijknamige boek van Tom Perrotta. Met drie Oscarnominaties op zak worden hoge verwachtingen gewekt.

DVD: Kicks

Kicks is de nieuwste film van de regisseur van Shouf Shouf Habibi, Albert ter Heerdt. Alleen dit feit al maakt dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Shouf Shouf was namelijk een succes en werd erg goed ontvangen. Toch zijn de twee niet echt te vergelijken; qua genre is er namelijk een groot verschil. Was Shouf Shouf Habibi een komedie, we hebben met Kicks te maken met een spannende film, of drama zoals de dvd-cover ons vertelt. Met een cast vol bekende namen als Mimoum Oaïssa, Chantal Janzen en Eva Duijvestein zou de film een succes moeten worden, al hoewel een verzameling grote namen alleen nooit voldoende is voor een kaskraker.

Zeven downloadbare PSP titels in 2008

Sony Computer Entertainment America is bezig met het ontwikkelen van minimaal zeven nieuwe PSP spellen die beschikbaar zullen worden via de Playstation Store. Het zou hier gaan om drie actie spellen, twee muziek gebaseerde spellen, en nog één race en één schiet spel die allemaal intern worden ontwikkeld. Deze downloadbare spellen voor de PSP zullen ongeveer een derde tot een half keer zo groot zijn als een gemiddeld spel op UMD disc. Ze moeten zo’n twee tot tien uur speelplezier opleveren.

De Playstation Store is momenteel alleen bereikbaar voor Playstation 3 bezitters, maar volgend jaar zal deze ook benaderbaar zijn via de PSP en PC. De Playstation Store zal alternatieve spellen gaan aanbieden naast de bestaande spellen op UMD disc. Sony zal verder verschillende dingen gaan aanbieden voor de PSP via de Playstation Store, zoals PSone spellen, demo’s voor PSP-spellen, trailers, behind-the-scenes en interviews.

De Playstation Store voor de PC zal deze winter in de US worden gelanceerd, voor de PSP variant zal dit ergens in 2008 zijn.

Systeemeisen Crysis bekend gemaakt

Na maanden van speculatie is de kogel nu eindelijk door de kerk: de minimale en aangeraden systeemeisen voor Crysis zijn bekend gemaakt.
quote
Minimum System Requirements

OS – Windows XP or Windows Vista
Processor – 2.8 GHz or faster (XP) or 3.2 GHz or faster* (Vista)
Memory – 1.0 GB RAM (XP) or 1.5 GB RAM (Vista)
Video Card –256 MB**
Hard Drive – 12GB
Sound Card – DirectX 9.0c compatible

* Supported Processors: Intel Pentium 4 2.8 GHz (3.2 GHz for Vista) or faster, Intel Core 2.0 GHz (2.2 GHz for Vista) or faster, AMD Athlon 2800+ (3200+ for Vista) or faster.
** Supported chipsets: NVIDIA GeForce 6800 GT or greater; ATI Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro for Vista) or greater. Laptop versions of these chipsets may work but are not supported. Integrated chipsets are not supported. Updates to your video and sound card drivers may be required.

Recommended System Requirements

OS – Windows XP / Vista
Processor – Intel Core 2 DUO @ 2.2GHz or AMD Athlon 64 X2 4400+
Memory – 2.0 GB RAM
GPU – NVIDIA GeForce 8800 GTS/640 or similar


Daarnaast heeft Gamespot een interview gehouden met Cevat Yerli, CEO van Crytek. Onder andere het verschil tussen de DirectX 10 versie en de DirectX 9 versie komt aan bod, waaruit blijkt dat de 'Very High' settings exclusief voor de DirectX 10 versie van de game zullen zijn. Opvallend is wel dat de 'High' settings onder DirectX 10 beter zal draaien dan onder DirectX 9, iets wat vorige DirectX 10 games nog niet hebben gepresteerd.

Ook kwam de vraag aan bod wat belangrijker is voor de game, een snelle CPU of een snelle grafische kaart. Cevat gaf daar het volgende antwoord op:

Actually they should be in sync. Low CPU and high GPU makes little sense, since the game might then become CPU-bound; likewise, if you have a strong CPU and low GPU, your game may not render fast enough. So you should align the generations of hardware when building your PC, in general. If you have a CPU and GPU both from the last 12 months, though, and you want to upgrade one of the components, then it should be the GPU.

Het complete interview valt hier te lezen, Crysis zelf valt vanaf 16 november te spelen, exclusief op de PC.


Zo ziet de game er dus NIET uit op het minimale systeem

Man steekt hardloopster neer

Icoon PolitieEen hardloopster uit het Overijsselse Oldenzaal is maandagochtend neergestoken door een nog onbekende man.

Toen de vrouw aan het joggen was kwam plotseling een man uit de bosjes te voorschijn die haar neerstak. De vrouw is in het ziekenhuis behandeld. De politie legt een verband tussen het steekincident en de vernieling van fietsen in de buurt.

Met dank aan laforest voor de submit.

Begrotingstekort valt hoger uit

Icoon EconomieHet begrotingstekort valt dit jaar fors hoger uit dan het kabinet had verwacht. Het regeerakkoord ging uit van een tekort van 0,2 procent. Financiën wijzen uit dat het nog een hele toer wordt om het tekort onder de 1 procent te houden.

Het tekort valt hoger uit door lagere aardgasinkomsten en door de stijgende kosten in de gezondheidszorg. Bos komt in november met maatregelen om het tekort terug te dringen. Daarvoor moet hij nog met de andere ministers om tafel. In het regeerakkoord staat dat het begrotingstekort aan het eind van de kabinetsperiode moet zijn omgebogen tot een overschot van 1 procent.

Lees ook eens op het Forum
Met dank aan Ringles voor de submit.

Orang-oetan Mawa dood na narcose

Icoon OpmerkelijkTriest nieuws uit dierentuin Artis. Daar heeft de 25 jaar oude orang-oetan Mawa een herniaoperatie niet overleefd. De ingreep was succesvol, maar de mensaap kwam niet bij uit haar narcose. Reanimatie mocht niet meer baten, zo laat Artis weten.

Mawa woont sinds haar derde jaar in Artis. Ze kreeg verschillende nakomelingen, waarvan de vijf jaar oude Surya de jongste is. Artis betreurt de de dood van Mawa: "Hoewel bekend was dat de operatie risico's met zich meebracht en lang zou duren, leek Mawa de ingreep goed te hebben doorstaan. Iedereen was dus zeer hoopvol op een goede afloop. Helaas heeft dit dus niet zo mogen zijn."

F.E.A.R. Perseus Mandate demo

Van de tweede uitbreiding voor F.E.A.R. is sinds vandaag een demo te vinden op het Internet, een van wel 750 MB groot!

F.E.A.R. Perseus Mandate draait om een secundair F.E.A.R. team, welke ook naar de Amercham fabriek gestuurd wordt. Hetzelfde verhaal, maar vanuit een ander perspectief. Wat wel anders is, is dat de game niet is gemaakt door de originele developers van F.E.A.R. (Monolith), maar door een andere developer, TimeGate Studios. Weten ze de kwaliteit van het origineel te evenaren?

De demo is onder andere bij de volgende mirrors te vinden:

Sierra FTP
Fileplanet
Gamer's Hell
WorthPlaying
Fangaming
Fileshack
Pixelrage

Edit:
RDJ134 wist nog wat mirrors te vinden, waarvoor dank!

3dgamers
FZ
internode
K-Files
Computergames.ro
Gamedemos
Action Trip

Met dank aan Moe_Szyslak voor het melden van dit nieuws.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.