AZ en Ajax mogelijk uit Eredivisie CV

Icoon EredivisieAjax en AZ hebben zich voorgenomen om de tv-rechten volgend seizoen niet meer aan de Eredivisie CV te verstrekken. Hierdoor wordt de vaderlandse competitie onder grote druk gezet. Het heeft er alle schijn van dat Dirk Scheringa, voorzitter van de Alkmaarse club, bij zijn standpunt blijft.

De Eredivisie CV verkoopt de tv-rechten elk seizoen in de vorm van een betaalpakket. De totaalopbrengst wordt dan onder de achttien ploegen, die in de Eredivisie actief zijn, verdeeld. Ajax, Feyenoord en PSV hebben een speciale positie, aangezien zij te maken hebben met lucratieve belevingspakketten.

Afgelopen seizoen wist AZ beter te presteren dan Feyenoord, maar toch kreeg de Rotterdamse club miljoenen meer. De reden hiervoor is het pakket dat eerder werd genoemd. Ajax is de club die de hoogste kijkcijfers weet te behalen. De Amsterdammers zijn daarom van mening dat zij vanaf volgend jaar meer geld willen dan de andere twee clubs uit de traditionele top drie.

AZ is van plan om de wedstrijden vanaf volgend seizoen in eigen beheer uit te zenden. "Nu wordt er te weinig geld uit de tv-rechten gehaald. Wij halen dan ook onze live- en buitenlandrechten uit de ECV. Die zijn óns eigendom en wij zijn ervan overtuigd dat we in eigen beheer vijf keer zoveel kunnen verdienen", liet Scheringa in een reactie weten. Mocht het zo zijn dat de Eredivisie CV meer geld toe gaat kennen aan de topclubs, dan zal dit ten koste gaan van de kleinere ploegen. Deze laatste groep ontvangt dan veel minder geld.

Scheringa hoopt dat, naast Ajax en AZ, nog meer ploegen mee gaan doen. "In onze plannen gaat het geld rechtstreeks naar de clubs. Je betaalt alleen wat je bestelt. Als er dus een half miljoen mensen naar een duel van Ajax kijken, is dat een half miljoen keer een vaste prijs per wedstrijd. Met een digitale clubcard zou je de eigen seizoenkaarthouders kunnen bedienen. Ik voorspel dat de kleintjes zo ook rijk kunnen worden, maar als ze niet mee willen, dan gaan wij tóch onze wedstrijden live uitzenden."

Als AZ en Ajax inderdaad uit de Eredivisie stappen, dan moet de Eredivisie CV het pakket gaan verkopen zonder deze twee topclubs. Dit is uiteraard niet gunstig, maar ook de twee eerdergenoemde ploegen komen dan in zwaar weer terecht. Zij hebben namelijk geen tegenstanders meer om tegen te spelen. De gesprekken van de Eredivisie CV met diverse tv-zenders over het nieuwe contract begint in november. Men zal dus snel met een oplossing moeten komen.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!
Submitter:  Bron: VI (papieren editie)