Hoge Raad: ABN Amro mag LaSalle verkopen

Icoon FinancieelABN Amro mag de Amerikaanse dochteronderneming LaSalle verkopen aan de Bank of America zonder daarvoor goedkeuring te vragen aan zijn aandeelhouders. De Hoge Raad heeft dat beslist. Daarmee vernietigt het hoogste rechtscollege een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

LaSalle speelt een cruciale rol in de overnamestrijd om ABN Amro. ABN Amro verkocht LaSalle voor 21 miljard dollar aan Bank of America zonder zijn aandeelhouders daarover te raadplegen. Die transactie maakt onderdeel uit van de door ABN Amro felbegeerde fusie met de Britse bank Barclays, die met deze uitspraak een stap dichterbij is gekomen.

Behalve Barclays wil ook het bankentrio Fortis, Bank of Scotland en Banco Santander de grootste Nederlandse bank inlijven. Dit trio wilde dan echter óók LaSalle overnemen. Voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reden om een rechtszaak aan te spannen tegen de verkoop van LaSalle. De VEB kreeg in eerste instantie dus gelijk, maar de Hoge Raad heeft dan vonnis nu vernietigd.