Tour de France: Steegmans wint in Gent

Icoon Tour de FranceDe tweede etappe in de Tour de France, van Duinkerken naar Gent over 168,5 kilometer, is gewonnen door Gert Steegmans. Fabian Cancellara blijft in het geel.

Om 13.25 uur vanmiddag werd het startsein gegeven. Na achttien kilometer koersen tekende Marcel Sieberg voor de eerste aanval. De Duitse Milram-renner kreeg gezelschap van de Fransman Cédric Hervé en de Spanjaard Ruben Perez. Na 37 kilometer koersen had het trio een voorsprong van 2.40 op het peloton, waarin de CSC-ploeg van gele-truidrager Fabian Cancellara het tempo bepaaltde. De voorsprong van het trio liep langzaam verder op.

Zeventig kilometer voor de finish ging het peloton iets harder rijden. De voorsprong van de koplopers liep daardoor langzaam terug. Frank Schleck, vooraf genoemd een van de outsiders in deze Tour, komt bij een rotonde ten val. De CSC-coureur reed even op achterstand, maar dankzij één helper wist hij weer bij het peloton te komen.

Dertig kilometer voor de finish maakt het peloton echt vaart en was de voorsprong in korte tijd al weer teruggelopen naar iets meer dan twee minuten. De samenwerking in de kopgroep lijkt nu zijn langste tijd wel te hebben gehad. Met nog tien kilometer was de voorsprong nog geen 45 seconden. De sprintersploegen kwamen nu ook naar voren, met onder meer Bram Tankink, Vansummeren en Barredo die het tempo bepalen.

Vier kilometer voor de streep sprintte Perez weg uit de kopgroep, maar Sieberg en Hervé wisten weer aan te sluiten. Een kilometer daarna werden de koplopers ingerekend door het peloton en leek niets een massasprint meer in de weg te zitten. Een massale valpartij een kilometer voor de meet gooide wat roet in het eten. De sprinters konden die echter omzeilen en in de laatste meters was het Gert Steegmans, die de sprint te hard aantrok, waardoor teamgenoot Boonen hem niet meer voorbij kon.

Gele-truidrager Fabian Cancellara, betrokken bij de valpartij, kwam op ruim 2 minuten achterstand over de finish, met één hand aan het stuur, de andere hand leek pijn te doen. Omdat de valpartij in de laatste drie kilometer plaatsvond, heeft de valpartij geen consequenties voor het algemeen klassement. Iedereen krijgt dezelfde eindtijd als winnaar Steegmans.
Meer Tournieuws lees je natuurlijk op de FOK!sport Tourmanager!