Premier geschokt na dood 18-jarige

MisdaadPremier Jan Peter Balkenende heeft gisteren gezegd geschokt te zijn door de dood van de 18-jarige Rahman Ari. De Turks/Nederlandse jongen werd donderdagavond in zijn woonplaats Rotterdam doodgestoken door een fietsendief.

''In- en intriest'', noemde de premier het gisteren na afloop van de ministerraad. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) sprak van een drama. ''Dit gaat je voorstellingsvermogen te boven. Ik vind het zo ernstig dat ik er veel meer van wil weten'', zei de CDA-bewindsman. Het incident wil volgens Hirsch Ballin niet zeggen dat je voortaan de andere kant op moet kijken bij diefstal.

Rahman zag donderdagavond samen met vrienden een man rijden op een fiets, die enkele dagen daarvoor was gestolen. Eén van hen herkende de fiets als de zijne. Ze dwongen de fietser te stoppen. Vervolgens ontstond ruzie, waarbij de dief ineens een mes pakte en toestak.

De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten kwam naar de familie om zijn medeleven te betuigen. Hij prees de moed van het slachtoffer en zijn vrienden.

De dader is nog steeds spoorloos. De politie speurt met vijftien man naar hem. Volgens vrienden van Rahman zou het een Antilliaan betreffen. De politie houdt het op een negroïde persoon van tussen de 17 en 20 jaar oud.

Rahmans vader Mehmet, die ook nog een dochter van 21 en twee zoons van 14 en 16 heeft, denkt eraan met zijn gezin uit Rotterdam te verhuizen. ''Ik voel me hier niet meer veilig'', zegt hij. Rahman wordt begin volgende week in Turkije begraven.Rahman Ari

Met dank aan sampoo voor de submit.