'Kijkwijzer schiet tekort'

Icoon KijkwijzerDe adviezen van de Kijkwijzer, die ervoor moeten zorgen dat kinderen geen programma's zien die niet voor hen zijn bedoeld, schieten tekort. Een onafhankelijke organisatie is nodig om dit te verbeteren. Momenteel is het zo dat filmproducenten zelf de Kijkwijzer-adviezen samenstellen. Het moet voorkomen worden dat 'de slager zijn eigen vlees keurt'. Dit zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk donderdag.

Het advies van Kijkwijzer zou ook niet altijd worden opgevolgd: films voor zestien jaar en ouder mogen pas na tien uur 's avonds worden uitgezonden, maar hier zou niet elke zender zich aan houden. Kijkwijzer doet hier niets tegen als er geen klacht wordt ingediend. En zelfs een klacht heeft weinig nut: ''Ook als de klacht tot een boete leidt, is de film al wel uitgezonden.''

De SP stelde het functioneren van de Kijkwijzer al eerder aan de kaak. Eerder stelde de partij voor dat betrokkenen, zoals ouders, meer gehoord moeten worden voor de adviezen.

De Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders voor films of televisieprogramma's die schadelijk kunnen zijn voor hun kinderen. Aan de hand van pictogrammen kan worden afgeleid welke schadelijke elementen het materiaal bevat. Hierbij worden leeftijden gebruikt om aan te geven hoe ernstig deze zaken naar voren komen.