'Verzekeraars betalen miljoenen niet aan huisarts'

Icoon GezondheidStichting de Vrije Huisarts verwijt de zorgverzekeraars dat zij in 2006 ongeveer 60 tot 90 miljoen euro niet aan de Nederlandse huisartsen hebben uitbetaald. Het betreft de zogeheten inschrijftarieven.

Hieruit worden voornamelijk de vaste praktijkkosten betaald. Huisartsen hebben daar recht op, sinds per 1 januari 2006 elke Nederlander verplicht verzekerd is tegen ziektekosten.

Van ruim 1 miljoen Nederlanders is echter niet te achterhalen bij welke verzekeraar zij zijn verzekerd. Ongeveer een kwart van hen is volgens het CBS vermoedelijk onverzekerd. Daardoor wordt het huisartsen onmogelijk gemaakt hun praktijkkosten te dekken door het inschrijftarief van die mensen bij hun verzekeraar te declareren. De stichting heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid gevraagd op korte termijn bij de zorgverzekeraars in te grijpen.

De stichting is vijf jaar geleden opgericht door huisartsen die vonden dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hun belangen onvoldoende behartigde. Om het probleem van de niet te innen inschrijftarieven op te lossen bepleit de organisatie dat elke verzekerde bij zijn verzekeraar opgeeft, wie zijn huisarts is.

Dat ION (inschrijving op naam van de huisarts)-systeem gold tot de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet voor ziekenfondsverzekerden. De zorgverzekeraars lijken volgens de Vrije Huisarts echter niet bereid aan zo'n systeem mee te werken.
Verzekeraars werken niet mee.