Europese Commissie beschuldigt Apple van prijsafspraken

Icoon Europa De Europese Commissie stelt dat Apple ongeoorloofde prijsafspraken heeft gemaakt met enkele platenmaatschappijen voor de muziekwinkel in iTunes.

De Britse consumentenorganisatie Which? stelt dat het niet eerlijk is dat consumenten in het Verenigd Koninkrijk meer moeten betalen dan consumenten uit de rest van Europa. Vanwege prijsafspraken kunnen consumenten geen aankopen doen uit iTunes-winkels in andere landen. Volgens de Europese Commissie tast dit de Europese interne markt aan. Apple en platenbedrijven EMI, Warner en Universal hebben twee maanden de tijd gekregen om een antwoord te formuleren. De Commissie kan hen een boete opleggen tot tien procent van hun wereldwijde jaaromzet.

Overal kost een nummer op iTunes 99 cent. Apple houdt daarbij echter geen rekening met valutaverschillen. Zo kost een liedje in Groot-Brittannië omgerekend 1,16 euro per liedje, terwijl landen in de eurozone maar 99 cent betalen. Amerikanen betalen met 99 dollarcent nog minder. Die betalen met de huidige koers maar 0,74 euro.

Het onderzoek staat los van eerdere klachten over Apple's iTunes. Consumentenorganisaties en politieke partijen hekelen het feit dat bij Apple verkochte muziek alleen op Apple's iPod te beluisteren is. Mede door die druk zal Apple sommige muziek ook leveren zonder kopieerbeveiliging. Deze nummers zullen echter wel meer kosten: 1,29 euro.