Schrijfster El Bezaz wederom bedreigd

LiteratuurDe Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz wordt opnieuw bedreigd vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Ze ziet daarom af van deelname aan een tv-programma. De dreigementen volgen na de veroordeling van een 25-jarige Hagenaar. Die kreeg vorige week 100 uur werkstraf opgelegd omdat hij in 2006 beledigende teksten over de schrijfster op het forum van internetsite Marokko.nl had gezet.

''Ik roep alle diehards op, wie die bitch tegen komt, bespuug haar, stenig haar, laten we haar wegjagen uit NL, omdat ze hier ons Marokkanen belachelijk maakt'', zo schreef de man vorig jaar op het internetforum. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs voor bedreiging, maar was er wel sprake van belediging en opruiing.

Nadat het nieuws over de veroordeling bekend was geworden, volgden vorige week nieuwe dreigementen via internetfora. De 32-jarige schrijfster zou op 11 maart tijdens het NPS-televisieprogramma 'De Avond van het Boek' samen met collega-auteurs Thomas Rosenboom en Kees 't Hart deelnemen aan een boekenquiz, maar daarvan ziet zij nu af. Volgens woordvoerder Jet Huigsloot van uitgeverij Contact heeft El Bezaz besloten een 'mediastilte' in te lassen. Het is niet bekend of de schrijfster opnieuw aangifte zal doen van de internetbedreigingen.


Naima El Bezaz is onder meer schrijfster van de vorig jaar september verschenen roman 'De Verstotene' over een moslima die zich aan een conservatief milieu ontworstelt. Zelf omschrijft Bezaz haar boek als een 'controversiële roman over Seks, Taboes, Islam en Jodenhaat'. El Bezaz werd in 1974 geboren in Marokko en emigreerde met haar ouders naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Ze staat bekend als een vrijgevochten vrouw met een uitgesproken mening over conservatieve moslims.