Filmfestival Rotterdam van start gegaan

Icoon Film ''Rotterdam 2007 geeft een visie op de toekomst door nieuwe talenten, nieuwe ideeën en nieuwe manieren van filmmaken te presenteren.'' Met deze woorden opende festivaldirecteur Sandra den Hamer woensdag het International Film Festival Rotterdam.

Na de welkomstspeech van Den Hamer konden de genodigden kijken naar de openingsfilm La Antena, over de macht van media en televisie, van Esteban Sapir. De Argentijnse filmmaker was aanwezig bij de vertoning van zijn film. In twee andere zalen draaide tegelijkertijd Rescue Dawn van Werner Herzog. Hoofdrolspeler Jeremy Davies was bij deze publieksopening aanwezig.

Den Hamer noemde in haar welkomstwoord nog de donkere wolken die boven het Hubert Bals Fonds hangen. Het fonds, dat projecten van buitenlandse filmmakers financieel ondersteunt, moet het binnenkort zonder subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken doen. De festivaldirectrice benadrukte nog eens dat ,,de films en hun makers de steun hard nodig hebben''.

Het festival duurt tot en met 4 februari. Er zijn 44 wereld-, 23 internationale (tot nu toe uitsluitend lokaal vertoond) en 30 Europese premières van lange films in Rotterdam. The Prestige van Christopher Nolan sluit het filmgedeelte van het evenement op 3 februari af.