VS steunt strijd tegen islamisten Somalië

OorlogVolgens Somalische en Keniaanse overheidsfunctionarissen steunen de Verenigde Staten actief de strijd van Ethiopische en Somalische eenheden tegen de islamisten in Somalië. Zo heeft de VS deze week satellietbeelden over de verblijfplaats van islamistische leiders ter beschikking gesteld.

Ethiopische gevechtshelikopters hebben naar aanleiding van die beelden dinsdag een aanval uitgevoerd. Vier helikopters zouden aan de grens met Kenia zes bommen hebben afgeworpen op een konvooi. Daarbij raakten ze bijna drie terreinwagens met daarin vermoedelijke islamistische leiders.

Amerikaanse schepen patrouilleren ook voor de kust van Somalië. Zo wordt voortkomen dat islamisten via zee ontvluchten. De Amerikanen zijn vooral bang dat radicale islamisten, die banden hebben met de terreurorganisatie al-Qaeda, het land langs deze weg verlaten. Ook is Kenia gevraagd de landsgrenzen te sluiten voor dergelijke personen. Onder druk van de Ethiopische militaire interventie zijn na twee weken van gevechten vrijwel alle islamitische milities Somalië uitgevlucht. Ze hebben echter gezworen vanuit het grensgebied met Kenia een guerrilla-oorlog te beginnen.