Doodstraf naar dieptepunt in VS

Rechters in de Verenigde Staten leggen steeds minder vaak de doodstraf op. Het aantal terdoodveroordelingen was de afgelopen decennia nog niet zo laag. Dat blijkt uit verscheidene recente studies, zo meldde vrijdag The New York Times.

De daling zette in 1999 in en het aantal opgelegde doodstraffen daalde sindsdien met 60 procent. Oorzaak zijn volgens deskundigen vooral de publiciteit en discussie rond de gevallen waarbij de doodstraf werd opgelegd aan mensen die later - bijvoorbeeld na een DNA-test - onschuldig bleken te zijn.

Ook zou de laatste jaren de rechtsbijstand van criminelen die mogelijk de doodstraf kunnen krijgen sterk zijn verbeterd. Steeds vaker wordt de hulp ingeroepen van advocaten die gespecialiseerd zijn in het aanvoeren van argumenten om de doodstraf om te zetten in gevangenisstraf.

Levenslang
Vorig jaar kregen 128 mensen de doodstraf opgelegd. In 2004 waren dat er 138. Dit jaar zou het aantal ter dood veroordeelden naar verwachting uitkomen op ongeveer 114, meldde het Amerikaanse Doodstraf Informatie Centrum.

Behalve de verbeterde juridische hulp en twijfel bij rechters en jury's over de juistheid van de doodstraf, zou ook de daling van de zware misdaad in het algemeen helpen het aantal terdoodveroordelingen te verminderen.

Daarnaast oordeelde het Amerikaanse hooggerechtshof dit jaar dat jury's er verplicht op moeten worden gewezen dat in sommige staten een levenslange gevangenisstraf inderdaad betekent dat veroordeelden hun leven lang worden vastgehouden en niet na een paar jaar al vrijkomen.