Bos wil alleen regeren met SP en CDA

Icoon Politiek PvdA-leider Wouter Bos wil alleen meedoen aan de coalitie CDA, PvdA en SP. "Ik ben maar geïnteresseerd in één coalitie", aldus Bos. Dat heeft hij donderdagavond gezegd tegen CDA-leider Jan Peter Balkenende en informateur Rein Jan Hoekstra.

Balkenende gaf woensdagavond aan weinig te voelen voor deze coalitie. De onderlinge verschillen tussen CDA en SP zouden te groot zijn, vooral op het gebied van economische hervormingen en zorg. Ook de SP-leider Jan Marijnissen stelde dat de politieke geloofwaardigheid van hem en Balkenende wellicht in het geding zouden komen als zij samen een coalitie zouden vormen.

Bos wil de mislukte formatie tussen CDA en PvdA uit 2003 vergeten. "Als we iets willen maken van deze besprekingen, moeten we die formatie vergeten. Ik ben bereid alles uit de kast te halen om een kabinet van CDA, PvdA en SP te laten lukken. Ik ben maar geïnteresseerd in één coalitie, dat is er een tussen de grootste partij, grootste winnaar en de grootste progressieve partij", aldus Bos.