Annan: Irak nu erger dan onder Saddam

Icoon Buitenlands De burgers van Irak zijn er nu slechter aan toe dan tijdens het bewind van Saddam Hoessein. Bovendien is de toestand in Irak erger dan een burgeroorlog. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gezegd in een interview met de Britse zender BBC.

"De gewone burgers zijn er nu slechter aan toe dan ten tijde van Saddam. Toen leefden ze onder een brutale dictator, maar ze konden wel hun kinderen naar school sturen zonder zich af te vragen of ze hen nog ooit zouden terugzien", zegt Annan over de toestand in Irak. "We hadden het destijds over een burgeroorlog in Libanon, maar dit is veel erger", voegt Annan daaraan toe. Hij stelt verder dat de Iraakse regering faalt het geweld onder controle te krijgen.

Annan neemt geen blad voor de mond en zegt duidelijk dat hij het niet eens is met het Amerikaanse beleid in Irak. Het lijkt erop dat Annan nu zo fel kan reageren, omdat hij volgend jaar opgevolgd wordt door de Koreaan Ban Ki-moon.

Ook heeft hij nog steeds kritiek op de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. Deze had volgens hem vermeden kunnen worden als VN-wapeninspecteurs meer tijd hadden gekregen. De VS waren toen Irak binnengevallen omdat Hussein VN-resoluties aan zijn laars lapte. Ook zou het regime massavernietigingswapens bezitten. Deze zijn nooit gevonden.