Ophef na vrijspraak Britse rechtsextremist

BuitenlandsIn Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan nadat de leider van de extreem-rechtse British National Party (BNP) in hoger beroep is vrijgesproken van aanzetten tot haat op racistische gronden. BNP-leider Nick Griffin zei in 2004 op een partijbeenkomst dat de islam een ''kwaadaardig en verderfelijk geloof'' is en dat Engeland in een ''multiculturele hel'' zal veranderen.

De uitspraken van Griffin werden in juli 2004 in een documentaire van de BBC uitgezonden. De documentaire was voor een groot deel gefilmd met verborgen camera's. Eind 2004 werd Griffin naar aanleiding van de uitlatingen gearresteerd.

Afgelopen jaar werd Griffin door een lagere rechtbank al vrijgesproken, waarna hij zijn BNP kon aanvoeren bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Nu de BNP-leider ook in hoger beroep is vrijgesproken, moet volgens het Britse kabinet de antidiscriminatiewetgeving strenger gemaakt worden.

Minister van Financiën Gordon Brown - de gedoodverfde opvolger van premier Tony Blair - zei na de vrijspraak dat hij en zijn collega Falconer van Grondwetszaken vinden dat dergelijke uitspraken niet onbestraft mogen blijven. ''Dat is een verkeerd signaal aan de Britse moslims.'Vrijspraak voor Nick Griffin